Adeu a la pols sahariana, torna el cel blau i lluminós

En un mes, hem tingut més de la meitat de dies amb pols sahariana en dues intrusions de vents de sud

Néstor GómezActualitzat

Avui hem posat punt final a aquest llarg i estès episodi del pols sahariana que ens acompanya des de fa poc més de 15 dies. Tornem a veure el cel blau. Els dies de cel terrós, la llum del sol estava esmorteïda entre 15 i 30%, sent molt més marcat a trenc d'alba o a la posta del sol.

Cel blau als estanys de Sils (Jaume Mos)

Per fi tornem a veure el sol blau, per fi tornem a tenir un sol que brilla. En poc més d'un mes hem tingut dos episodis marcats de vents de sud. El primer a l'entorn del 6 de febrer i un altre que va arrencar a partir del 20 de febrer i ha persistit fins ara. Encara en d'estudi, sembla que seria el període més llarg i continu de pols sahariana d'aquest segle.

Un cel terrós que, fins i tot, feia possible, durant poca estona, veure el sol directament. L'atmosfera carregada de pols feia de filtre perfecte. Haguessis estat dies perfectes per observar un eclipsi solar. Una pols sahariana que en barrejar-se amb una mica d'inestabilitat va donar peu a dies amb pluja de fang i d'acumulacions de rècord en grams per metre quadrat.

El cel terrós serà el color del cel en el futur?

Hem viscut en poc més d'un mes dos episodis importants de pols sahariana a Catalunya, un fet que serà més freqüent en la zona del Mediterrani en el context de canvi climàtic derivat de l'escalfament global, segons les conclusions derivades del Primer Informe d'Avaluació de la Mediterrània (MAR1).

Aquí teniu algunes de les imatges que ens heu fet arribar per Twitter amb @ElTempsTV3 o amb l'etiqueta #ElTempsTV3

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut