Mar a Cambrils (Jordi Aragonés)
Mar a Cambrils (Jordi Aragonés)

A Catalunya també tenim marees

Néstor GómezActualitzat

Catalunya és un país petit que té de tot: volcans, estanys, llacs, muntanyes de més de 3.000 metres, deltes, etc. I fenòmens com tornados i marees, tot en petites dimensions. Avui que parlem de les marees a Catalunya, la mida sí que importa.

Qui no ha anat al Cantàbric i s'ha quedat meravellat i bocabadat per l'efecte de les marees? L'Atlàntic, per la seva gran extensió i morfologia, presenta marees que poden superar els 5 metres al Cantàbric i els 14 metres a punts de la costa francesa. El Mediterrani no és l'Atlàntic però també en tenim, de marees.

Una escapada a la costa per fotografiar les marees

Aprofiteu aquest cap de setmana per acostar-vos a les platges, ports i deltes del país per observar la variació del mar. A més, aquesta vegada, la marea s'amplificarà per la llevantada, que alçarà les onades per sobre dels 2,5 metres a la costa sud catalana. Les vostres fotografies, sempre fetes amb precaució, les podeu compartir amb nosaltres si les deixeu al portal o si, via Twitter, afegiu l'etiqueta #324eltemps.

Aquí teniu l'alçada, en centímetres, i les hores de marees a diferents punts de la costa catalana previstes per dissabte:

Marees a Catalunya

El Mediterrani és un mar molt petit i tancat, de manera que les marees són ben modestes, entre 10 i 30 cm. Les situacions de perills a la costa vénen de la mà de les llevantades, onades de gran recorregut marítim impulsades pels vents de l'est que baten contra la costa catalana. El que sí que es veu a la nostra costa són les minves de gener, una baixada del nivell del mar a causa de les altes pressions atmosfèriques que acostumen a donar-se al gener.

Us presentem una gràfica de les marees registrades el 2014 a l'Estartit, dades facilitades per Josep Pascual. S'hi veu com cada mes té dues màximes alçades del nivell de mar, una plenamar principal coincidint amb la lluna plena i una plenamar secundària en lluna nova, molt visibles en els mesos estivals. Les unitats són centímetres.

 

 

Anar al contingut