A 40 graus més d'un dia per l'onada de calor

Ja tenim aquí l'onada de calor més intensa de les darreres dècades. Mireu a quines temperatures arribarem

Néstor GómezActualitzat

L'aire càlid ja és amb nosaltres. S'ha notat a trenc d'alba amb el cel terrós de pols sahariana i amb les temperatures que hi havia a cotes entre 1.000 i 1.500 metres, que superaven els 20 ºC, una de les temperatures més càlides del matí. Mireu l'evolució dels mapes de temperatures a 850 hPa, valors a uns 1.500 metres. Si la temperatura normal hauria d'estar a uns 15 ºC, durant l'onada de calor tocarem els 30. 

Protecció Civil ha activat l'alerta #Procicat per onada de calor generalitzada:

 

 

I el pitjor de tot és que aquesta situació càlida tot just acaba de començar. El bombeig d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica persistirà durant tota la setmana, amb els dies més tòrrids entre dijous i dissabte. La calorada és de tal magnitud que Meteocat ha emès l'avís de calor amb perill molt alt, vermell, a gran part del país dijous i divendres. Aquí els teniu:

 

Quan s'activa l'avís per calor?

L'avís de calor s'activa quan les temperatures són extremes. Només es dona el 2% d'ocasions dels dies més càlids. Aquí teniu un mapa que mostra la xifra mínima que cal a cada indret a partir del qual s'activa l'alerta. En el cas de Lleida, Tremp, Móra d'Ebre i Manresa hi ha avís de calor quan se superen els 38 ºC.

Màximes de 40 ºC o més

Posem xifres a aquesta onada. Aquestes són les temperatures màximes que esperem per dijous i que es mantindran de cara a divendres. Uns dies tòrrids en els quals les màximes tocaran i superaran els 40 ºC. Una calor tan intensa al juny no es vivia a Catalunya des del 2003.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut