Pluja a la carretera de Reus a Tarragona (Foto: Imma Puente)
Pluja a la carretera de Reus a Tarragona (Foto: Imma Puente)

El temporal de pluja i vent es reforçarà a partir del vespre

Novembre acabarà amb temporal de llevant. Divendres vivim l'aperitiu, amb un dia més variable però amb previsió de més pluges cap al vespre. La pluja, la neu, el vent i l'estat de la mar arribaran a valors molt destacables al llarg de les pròximes hores. Dissabte serà el dia més complicat en general.

Alberto AlcántaraActualitzat

Netegeu canalons i engolidors de terrasses i deixeu lliures de fullam els camins de l'aigua. Plourà aquests tres dies, amb intensitat i a tot el país, amb més pauses divendres i més persistència dissabte.

La pertorbació responsable d'aquest temporal se situa al sud d'Espanya aquest divendres i avançarà cap al cap de la Nao de cara a dissabte. Dels vents de xaloc passarem a una situació de llevant de manual i, al mateix temps, de primera categoria.

El Servei Meteorològic de Catalunya té activat els avisos per intensitat i acumulació de pluja, vent i estat de la mar. Les pluges poden ser intenses i superar els 20 litres en 30 minuts. Aquest episodi de pluges pot acumular més de 100 l/m² en 24 hores cadascun dels tres dies i en total sumar-ne més de 200 sobretot als dos extrems del prelitoral i del Pirineu Oriental. Les ventades seran fortes, superiors als 90 km/h, a les cotes altes del Pirineu de Lleida divendres. La llevantada també alterarà la situació de mar amb onades superiors als 2,5 metres. Protecció Civil ha activat l'alerta del Pla Inuncat per les pluges i el temporal de mar.

Inestabilitat en augment

El dia tindrà dues tongades de pluges intenses: la primera, ha arribat de matinada, i es deixava sentir a primera hora a les comarques de Girona, després d'haver deixat quantitats importants en zones com el Bages o l'Anoia, i també al Pirineu de Lleida. La segona arribarà a la segona part de la tarda a les comarques de Tarragona procedent de Castelló i s'estendrà durant la nit i matinada per tot el país. Al mig d'aquestes dues tongades principals, tindrem ruixats més discontinus, però puntualment intensos, sobretot al prelitoral i a l'extrem nord-oest.

Fins al migdia hem tingut  vendaval al Pirineu, sobretot a cotes mitjanes i altes de Lleida. Els cops han superat els 100 km/h. Després el vent del sud-est serà més moderat, i també augmentarà cap a la costa. Pel que fa a les temperatures, les mínimes han pujat clarament, mentre que les màximes es quedaran  igual o una mica per sobre que les d'ahir.

Cap de setmana

El temporal serà pròpiament de llevant dissabte, quan assolirem el punt àlgid . Les pluges intenses i abundants arreu. Es registraran les pluges més importants en 24 hores dels darrers mesos, amb valors que superaran els 100 l/m². Nevarà força al Pirineu Oriental, amb acumulacions de 50 cm a les cotes altes del Ripollès. La injecció de vent càlid i humit serà continu durant tot el dia, amb vents moderats a la Catalunya Central, Pirineu i comarques de Tarragona. Les temperatures es mantindran. El mar estarà molt alterat al llarg de tota la costa catalana.

Diumenge, persistirà la llevantada, amb cel cobert i pluges arreu, sobretot al litoral. A partir de la tarda el vent girarà a gregal i les pluges començaran a marxar. Les temperatures començaran a davallar. El temporal de mar persistirà a tota la costa.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut