25 anys de la gran riuada del Francolí

Gemma PuigActualitzat

El 10 d'octubre del 1994, avui en fa 25 anys, es van produir les pitjors inundacions del segle XX al Camp de Tarragona, amb destrosses milionàries i pèrdues de vides humanes. La pluja de gairebé un any va caure en només 24 hores, magnituds que passen un cop cada 500 anys. Uns forts aiguats que van causar la mort de deu persones. El Francolí es va desbordar al seu pas pel Camp de Tarragona, va arrasar tot el que va trobar i va causar destrosses a ponts, carreteres i conreus. Les pluges torrencials van afectar tot el país, especialment el Camp de Tarragona.

Les pluges torrencials d'aquella tardor -després d'un estiu de grans incendis- van fer desbordar rius i rieres a tot Catalunya. Els registres de pluja van ser especialment extraordinaris al Camp de Tarragona.
 



 

No només cal destacar-ne els registres, sinó també que van caure amb poca estona; a l'Alforja, els 450 mm van caure en dues hores i mitja, i dels 415 mm a Porrera, 120 van caure en una hora.

Més detalls sobre les causes que van provocar aquestes greus inundacions, la suma de diferents factors generals i els trets locals de la zona van donar lloc a l'autèntic diluvi d'aigua. Més dades dels cabals excepcionals i rius desbordats els podeu consultar a:
 


Segons ha explicat Enric Aguilar, investigador del Centre de Canvi Climàtic URV i director del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, l'escalfament global fa que aquests fenòmens siguin, i seran, cada cop més freqüents. 


 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut