20 anys de la recuperació del Servei Meteorològic de Catalunya

El 23 de març és un dia ben especial: és el Dia Meteorològic Mundial

Néstor GómezActualitzat

Catalunya és, des de fa un bon grapat d'anys, un país amb una gran cultura meteorològica i ve de lluny.

Coincidint amb el Dia Meteorològic Mundial, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) celebra els seus 20 anys, un servei meteorològic jove però de llarg recorregut. Cal remuntar-se a principis del segle XX, a l'any 1921, per trobar l'origen del Servei Meteorològic de Catalunya (fons fotogràfic). Malauradament, aquest organisme va desaparèixer, les instal·lacions van quedar destruïdes i els arxius es van dur a Madrid durant el franquisme.

Gairebé 20 anys després de la recuperació de la Generalitat de Catalunya, l'any 1996 es crea el Servei Meteorològic de Catalunya i el primer acte oficial va ser 23 de març de 1997. Ara, amb el nom d'SMC, sota la marca Meteocat, és un dels serveis meteorològics capdavanters del món en les xarxes socials, amb més de 140.000 seguidors a Twitter i més de 100.000 a Facebook, xifres molt superiors a les dels països veïns, i més en comparació amb el nombre de població del país. Algunes de les grans novetats dels darrers mesos és la creació de MeteoMuntanya i la posada en funcionament de la campanya "Caça la pedra".

Aquest dijous, 23 de març, dins dels actes de commemoració del Dia Meteorològic Mundial, l'SMC lliurarà al Palau de la Generalitat un guardó a sis institucions que han contribuït durant els 20 anys a la promoció del coneixement, la recerca, l'observació, la formació de meteoròlegs, la difusió i la divulgació meteorològica.

La secció del Temps de TV3 rebrà un guardó en reconeixement als 20 anys de col·laboració estreta amb l'SMC per la difusió i divulgació del temps, que ha calat en tota la societat catalana.

Anar al contingut