Temperatura global d'agost (NOAA)
Temperatura global d'agost (NOAA)

16 mesos consecutius amb rècord de temperatures altes al planeta

Els 16 mesos de rècord de temperatures càlides al planeta és la ratxa més llarga en 137 anys

Néstor GómezActualitzat

Les temperatures globals del planeta s'han disparat en el darrer any i mig. Des del maig de 2015, les temperatures mensuals planetàries registrades han estat rècord mes a mes i ja en portem 16 mesos consecutius, segons informa l'Administració Nacional dels Oceans i l'Atmosfera (NOAA). Aquesta és la ratxa més llarga de mesos tan càlids des del 1880.

Agost és el darrer mes que s'ha afegit a la llista dels mesos amb rècord. La temperatura global, en superfícies terrestres i oceàniques, ha estat de 1,66 ºC per sobre de la mitjana del segle XX. A més, la temperatura mitjana registrada durant l'estiu meteorològic, entre juny i agost, ha estat la més càlida de la història amb 1,6 ºC, gairebé un grau per sobre de la mitjana del segle XX i supera el rècord anterior de 2015.

L'escalfament global rècord dels últims mesos suposa un greu perill per al refrigerador de l'Àrtic, que s'està escalfant el doble de ràpid que altres parts del món. Durant les últimes tres dècades, el gel de l'Àrtic ha disminuït de forma dràstica i aquest 2016 l'extensió de gel marí de l'Àrtic ha perdut un terç de superfície respecte a la mitjana i ha marcat el segon mínim històric al darrere del 2012.

Segons la NASA, s'estan detectant canvis en el corrent en jet, vents que circulen a les capes mitjanes de l'atmosfera i que regeixen el temps a l'hemisferi nord, que està sent menys un flux d'oest a est i més un corrent desgavellat i de nord a sud. Aquest fet afavoreix esdeveniments climàtics més extrems, com sequeres o pluges torrencials.

 

 

Anar al contingut