Els observadors de la XOM Manel Dot, Josep Pascual i Xevi Cruïlles, amb Eliseu Vilaclara
Els observadors de la XOM Manel Dot, Josep Pascual i Xevi Cruïlles, amb Eliseu Vilaclara

10è aniversari de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM)

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte s'ha celebrat el desè aniversari de la creació de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM), una estructura cabdal per al coneixement meteorològic del país.

Deu anys de creixement

La XOM va néixer el 24 de gener del 2009 amb l'objectiu d'ampliar la informació disponible del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Les dades són valuoses tant en matèria de predicció com a l'hora de fer anàlisis climàtiques.

D'acord amb aquests objectius, es van establir dues modalitats de col·laboració: la de vigilància meteorològica, per al seguiment de situacions meteorològiques de perill, i la d'observació meteorològica, per a la caracterització diària del temps. Al llarg d'aquests deu anys, més de tres-cents col·laboradors distribuïts arreu del país hi han contribuït amb més de cinc milions de registres meteorològics.

 

Cal destacar que molts col·laboradors també proporcionen dades en temps real, fins i tot, en situacions meteorològiques de cert perill. Les dades que aporten són fonamentals a l'hora d'emetre avisos meteorològics (més de 25.000 en aquest període), o confeccionar mapes complexos, com ara el de gruix de neu.

Recuperació de sèries històriques

Gràcies a la XOM també s'han pogut recuperar i preservar diverses sèries de dades històriques, moltes de les quals només estaven en paper o, fins i tot, eren desconegudes. En molts d'aquests casos, els observadors les han cedit al Servei Meteorològic de Catalunya per digitalitzar-les i fer-ne difusió.

Perspectives de futur

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara, van presidir l'acte celebrat al Palau de Pedralbes.

Calvet va remarcar que:

"El Servei Meteorològic de Catalunya és una estructura d'estat que ens permet conèixer què passa al nostre territori i donar un bon servei al ciutadà, i la Xarxa d'Observadors Meteorològics n'és una part molt important. Per tant, us encoratjo a seguir fent aquesta tasca tan important."

Alguns dels aspectes on hi ha marge de millora per al futur són la cobertura en les zones més despoblades del territori, el calibratge dels sensors i l'actualització de les eines disponibles per a la introducció i difusió de les dades. Són els reptes per a una xarxa que vol continuar sent un referent de col·laboració i participació ciutadana en la ciència.

Anar al contingut