"Morir-ne disset", de Sergi Belbel, 62è Premi Sant Jordi
"Morir-ne disset", de Sergi Belbel, 62è Premi Sant Jordi
62è Premi Sant Jordi

Sergi Belbel s'estrena amb el gènere de la novel·la per la porta gran amb "Morir-ne disset"

El reconegut dramaturg i director teatral Sergi Belbel es va proposar -i va aconseguir-, en temps de confinament, escriure la seva primera novel·la, ja que la seva dedicació a la dramatúrgia no li permetia fer-ho

Actualitzat
TEMA:
Sant Jordi
  • Títol: "Morir-ne disset"
  • Autor: Sergi Belbel
  • Edicions Proa
  • Novel·la contemporània
  • Nombre de pàgines: 224

 

TO: "Morir-ne disset" és una resposta enjogassada i càustica al debat sobre la naturalesa del gènere novel·lístic. Història ludocriminal, amarada d'humor negre i amb traces de "roman à clef" (posant a prova), que dessacralitza, des de la sàtira, la llengua i la literatura en una tradició que l'agermana amb veus com Francesc Trabal i la Colla de Sabadell.

 

ARGUMENT: La confessió d'algú que es pren la justícia pel seu compte. Ernest Calvo, fill d'una família immigrant vinguda del sud d'Espanya, neix i creix en una ciutat industrial del Vallès Occidental, en la qual s'integra com el més català dels catalans. Mentre va relatant, amb nostàlgia i humor, la seva infantesa i la seva joventut -en què descobreix una cultura i una llengua que el fascinen i l'inquieten alhora-, es confessa autor d'una sèrie d'assassinats comesos entre el període que va del cop d'estat de febrer del 1981 fins als Jocs Olímpics de Barcelona del 92. A partir de la relació amb el seu millor amic, fill d'una família catalana de classe treballadora, humil i honesta, el protagonista s'enfronta a les contradiccions d'una societat en procés de canvi, que es busca a ella mateixa, com el mateix personatge, i que veu amenaçada la seva supervivència. Un relat confessional divertidíssim, audaç i ple de talent narratiu que ens posa davant d'un mirall.

 

SOBRE L'AUTOR:

Sergi Belbel (Terrassa, 1963) és escriptor, traductor i director teatral. Llicenciat en Filologia Romànica i Francesa per la UAB, va ser professor de Dramatúrgia a l'Institut del Teatre de Barcelona (1988-2006) i director artístic del Teatre Nacional de Catalunya (2006-2013). Entre les seves obres destaquen "Mini·mal show" (1986), "Elsa Scnheider" (1989), "Tàlem" (1990), "Carícies" (1991), "Després de la pluja" (1993), "Morir" (1994), "La sang" (1998), "El temps de Planck" (2000) "Forasters" (2004), "Mòbil" (2005), "A la Toscana" (2007), "Fora de joc" (2010), "Les roses de la vida" (2017) i "Si no t'hagués conegut" (2018), estrenades a més de quaranta països. És el dramaturg català més internacional.

 

PREMIS LITERARIS:

  • Premi Marquès de Bradomín per "Calidoscopis i fars d'avui" (1985)
  • Premi Nacional de Literatura Dramàtica per "Morir" (1996)
  • Premi Max al millor autor de teatre en català/valencià per l'obra "Forasters" (2006)
  • Premi Rosalía de Castro (2018)
  • Premi Sant Jordi de novel·la per "Morir-ne disset" (2021)
ARXIVAT A:
Sant Jordi
Anar al contingut