"Vikingos en guerra"

Antigament la literatura era un magnífic nutrient dels mitjans audiovisuals. Ara, els temps i els costums han canviat força i el camí ja acostuma a ser molt sovint al revés

Actualitzat
Antigament la literatura era un magnífic nutrient dels mitjans audiovisuals. Ara, els temps i els costums han canviat força i el camí ja acostuma a ser molt sovint al revés. Cinema i televisió són habituals i potents punts de partida de nous llibres. Salvant totes les distàncies, aquest en podria ser un bon exemple. Es tracta de "Vikingos en guerra", de Kim Hjardar i Vegard Vike que acaba de publicar Desperta Ferro Ediciones.




La sèrie de televisió "Vikings", una producció de The History Chanel creada per Michael Hirst i basada en les llegendes sobre el cabdill Ragnar Lodbrock, que ha perdurat a cavall entre la realitat i el mite, ha aconseguit un gran èxit d'audiència i, de retruc, ha despertat un notable interès vers aquest grup de pobles nòrdics que van dominar bona part de món i que es van convertir en un perillós enemic de molts regnes consolidats i establerts.
El personatge central, Ragnar Lodbrock és un heroi a qui les llegendes i les fites més o menys històriques que se li atribueixen ultrapassen amb escreix el que seria fins i tot una vida molt longeva i activa, és a dir que concentra i sublima en la seva figura moltes de les heroïcitats que van protagonitzar els vikings al llarg de mols anys.



Deixant de banda aquest detall que no fa altra cosa que engrandir les èpiques de la història, el cert és que la història d'aquest poble és interessant, rica i molt, molt singular i "Vikingos en guerra" la fotografia d'una manera perfecta, professional, emocionant i viva.
El que no voldria de cap manera és que, després de dir això, algú pogués pensar que és un llibre oportunista, en absolut, és un llibre oportú i interessant i, de fet, el millor aval que es pot aportar en aquest sentit és la solvència contrastada i indiscutible dels seus autors. Kim Hjardar és doctor en cultura vikinga i medieval i president de l'associació més antiga de reconstrucció de la història vikinga de Noruega mentre que Vegard Vike és conservador del Museu d'Història Cultural d'Oslo i expert en armament viking.
Amb aquesta base, d'una solidesa inqüestionable, ens trobem una obra que retrata d'una manera precisa i amena una època que molt intensa de la història d'Europa, una època de violència, d'oportunitats, de descobriments i de caos que, en certa manera, va anar creant els gèrmens de molts països que acabarien formant en nucli central de la nova Europa. Són 400 pàgines d'informació acurada, amb il·lustracions d'Anders Kvale Rue i Vegard Vike, amb la coordinació editorial de Mónica Santos del Hierro i la traducció de Yeyo Balbás.




Entre els segles IX i XI, el homes del Nord van assolar Europa occidental amb incursions cada cop més sovintejades, cada cop més nombroses i cada cop més arriscades i efectives. Els regnes anglesos, França, la península Ibèrica, Itàlia i fins i tot parís remuntant el Sena amb les seves naus lleugeres i letals. Cap territori es va deslliurar de l'efecte devastador dels seus atacs.
El llibre parla amb detall de tots aquests viatges a la vegada que aporta una detallada i extensa informació al voltant de la vida dels vikings.
Una part del llibre és un autèntic manual de guerra que descriu, analitza i cartografia totes les expedicions que des del Nord van anar assolant tots els indrets d'Europa. Però no només això, ja que també es presenten amb tots els detalls les seves tàctiques de batalla (d'atac i de defensa), les tècniques de navegació, les tradicions, l'organització militar, les fortificacions, els vaixells, les armes, els descobriments, les tradicions funeràries i socials i els costums en un catàleg exhaustiu de la forma de viure dels pobles del Nord.




La lectura atenta de "Vikingos en guerra" és una meravellosa, documentada, àgil i amena lliçó d'història, la pel·lícula emocionant d'un temps canviant on els protagonistes absoluts van demostrar ser autèntics herois avançats al seu temps i això va afavorir la seva insòlita capacitat per atacar, fer mal i retirar-se, convertint-se en l'autèntic terror dels seus coetanis, visquessin on visquessin. Aquesta habilitat la posen de manifest Kim Hjardar i Vegard Vike gràcies als seus coneixements i a la capacitat de regalar-los sense falses erudicions.
També trenca mites, com el clàssic i tòpic dels cascs amb banyes, afavorit per Hollywood i molt allunyat de la realitat i, a més, i aquesta és potser las eva grandesa més important, es converteix en una lectura apassionant que quasi podria ser comparable a la d'una novel·la d'aventures ja que, sota la llegenda dels vikings hi ha una realitat no especialment coneguda i que és plena de tota mena d'emocions, ja siguin les divinitats guerreres, els costums, la seva bel·licositat i la saviesa a l'hora d'adaptar les seves naus a totes les condicions. Un veritable tractat d'història amena, intensa, passional i professional.
Anar al contingut