#somdones omple la programació de TV3 i Catalunya Ràdio

Les emissores de la CCMA dediquen una setmana, del 2 al 8 de març, a les dones i al feminisme. Aquest és el resum dels programes que s'emeten sota el lema #somdones.

A TV3, "Els matins" dedica una part important dels continguts a tractar diferents aspectes del masclisme, del paper actual de la dona i com es viu en el dia a dia.

"Quatre gats" tracta del futbol femení i de les condicions de les dones per accedir a càrrecs públics, amb Manuela Carmena, exalcaldessa de Madrid; Uxue Barkos, expresidenta de Navarra, i Teresa Rodríguez, líder de Podem a Andalusia.

"TN vespre" emet 8 "contraportades" dedicades a la Setmana de les Dones, amb temes com dones i esport, dones i pressió estètica, noves masculinitats, dones i educació o dones i salut.
"Sense ficció" destina pràcticament tota la programació del mes de març a les dones amb reportatges com "El mirall andorrà", l'únic estat europeu, juntament amb Malta, que no ha despenalitzat la interrupció voluntària de l'embaràs. Tot seguit, "Món" explica l'avortament en el tardofranquisme i la reacció antiavortista que ha aparegut a diversos llocs del món.

"30 minuts" estrena "Mama Congo. Dones al cor d'Àfrica", la mirada de deu activistes i les veus d'una vintena de dones per descobrir la lluita feminista que es viu al país.

"El llenguado", parla d'"El català de totes". Busca les aportacions del feminisme al català i si un canvi en el llenguatge pot ajudar a canviar la societat. Hi col·laboren les lingüistes Carme Junyent o Eulàlia Lledó, les escriptores Llucia Ramis i Bel Olid i artistes com Clara Peya.

"Quan arribin els marcians" descobreix dones artistes de la història recent que han estat invisibilitzades i oblidades.

"Atrapa'm si pots" també fa un especial, amb nens i nenes, dins la Setmana de les Dones.

El 10 de març, estrena "Hollywood, les dones passen comptes" que explora l'escàndol de l'assetjament sexual a Hollywood, i "Violades per la policia", una producció de la BBC sobre els casos de conducta sexual inapropiada d'agents de policia als EUA. I el 31 de març emet les coproduccions "Encara hi ha algú al bosc?" i "Comandante Arian" sobre dones en conflictes bèl·lics.

La programació del 33 destaca el documental "Les resilients", un treball sobre l'escena musical feminista. "Quèquicom" emet els reportatges "Dones en forma" i "Tinc la regla o no?"; "Inèdits", dedicat a Dolors Canals, pedagoga i directora de les primeres guarderies de la guerra a Barcelona i Nova York.

Canal Super3": l' InfoK" fa una edició especial amb grups de nens i nenes que entrevistaran cinc grans dones que serveixen d'inspiració. "Rat Rank" emetrà tres capítols amb protagonistes femenines. I, diumenge 8 de març es programen tres pel·lícules protagonitzades per dones: "Ballerina", "Espies de veritat: La pel·lícula" i "Mara i el senyor del foc".

Esport3: la presència de l'esport femení és habitual en aquest canal que emet, de manera regular, partits de bàsquet, waterpolo, handbol, futbol o vòlei. També aposta pel paper de les dones periodistes i ho augmentarà el 8 de març.

Catalunya Ràdio, el Departament d'Informatius ha treballat l'especial "Generacions creuades", catorze espais de conversa entre dues dones de diferents generacions per als programes "Catalunya migdia" i "Catalunya nit".

 "Les dones i els dies" prepara una doble proposta per la Setmana de les Dones. La primera és un especial per emetre, diumenge 8 de març, des de la llibreria La Carbonera i obert al públic. La segona proposta, en l'emissió habitual de "Les dones i els dies", es una reflexió sobre com ha canviat el concepte de dona treballadora.

"El matí de Catalunya Ràdio" ofereix una edició especial, divendres 6 de març amb entrevistes a artistes com la cantant Noa o l'actriu Emma Suárez.

 "Popap", dedica la Setmana de les Dones a parlar de la presència de dones a les xarxes i en digital.

"Estat de Gràcia" dedica diversos espais a parlar de les dones. Dilluns, 2 de març, entrevista Ana Bernal Tribiño, que ha escrit el llibre "No manipuléis el feminismo".

"Tot costa" conversa amb algunes esportistes i segueix el partit de quarts de final de la Copa de la Reina de bàsquet.

"El Club de la Mitjanit" entrevista la directiva del Barça Maria Teixidó, responsable del Barça femení, i l'àrbitre de bàsquet Yasmina Alcaraz.

"La finestra indiscreta" destaca l'espai "La cinema" de Sílvia Andrés, que aborda el cinema en femení i de les dones. A "L'audiovisual", Àlex Gorina fa un monogràfic sobre compositores de bandes sonores del cinema actual.

 "El suplement" destaca els continguts sobre les dones: emetrà "8M cada dia", un reportatge dedicat al Dia de les Dones, que inclourà una conversa amb tres dones de diferents generacions d'una mateixa família, les Carbonell (Cesca, 79 anys; Sílvia, 55 anys, i Laia, 18 anys), i entrevistarà Judit Carrera, directora del CCCB.

L'espai de cultura d'arrel "Mans" parlarà de la necessitat de canviar el paper tradicional de les dones en la cultura d'arrel.

"L'ofici d'educar" gira al voltant de com es pot fomentar l'esport femení des de l'escola, evitar que les noies abandonin la pràctica esportiva i fer més visible l'esport femení amb la participació de dones esportistes.

"Tot gira" seguirà la Copa de la Reina de bàsquet, amb la semifinal de dissabte a la tarda i la final de diumenge al migdia.

"Solidaris", en una emissió especial des del Parc de Bombers de Sant Boi de Llobregat, es pregunta: "Hi ha feines d'homes i feines de dones?"

"Revolució 4.0" ofereix una edició especial per donar visibilitat a l'empoderament de les dones cap a la superació real de la desigualtat. El programa es farà des del Barcelona Tech City, amb públic i convidats que donaran visions diferents dels problemes en què es troben les dones sobretot en el món de l'empresa, la innovació i el sector digital.

"L'ofici de viure" dedica l'edició del diumenge 8 de març, a la 1.00, a parlar de ioga per a embarassades. "Geografia humana" emetrà una edició especial, dedicada a projectes musicals de proximitat liderats per dones.

iCat, el programa "Casa Babylon" presenta, el dimecres 4 de març, "Fem(me) futur", una nova edició de la festa "iCat Casa Babylon al Caníbal de l'Apolo", protagonitzada per la nova escena soul sister barcelonina. S'hi presentaran tres projectes liderats per tres joves que comparteixen l'amor pel soul, tot i que cadascuna l'aborda amb la seva pròpia perspectiva.

"Generació digital" parlarà amb les autores de la sèrie documental "Nerfeadas: conversaciones sobre machismo en videojuegos". Al món dels videojocs, històricament criticat pel seu masclisme, s'està intensificant l'activisme d'associacions feministes com Femdevs i Women in Games.

"Sarda.net" descobrirà la proposta de la Cobla Reus Jove "Sardana és femení", dirigida per Concepció Ramió i amb un repertori dedicat i compost per dones.

Catalunya Música oferirà una programació especial per destacar i posar en valor el talent de les dones en els àmbits de la interpretació, la direcció i la creació. Catalunya Música se suma així al projecte Women in Music Days, impulsat per primera vegada per la Unió Europea de Radiodifusió (UER). Un projecte en el qual s'han inscrit 373 emissores de ràdio públiques de tot el món per oferir i compartir continguts amb un punt de partida comú: el Dia Internacional de les Dones de la Unesco.

 

Anar al contingut