El canal 33 dedica la programació del 4 de desembre a la crisi climàtica

El programa  "Quèquicom" inicia la programació especial del canal 33 amb la reemissió del reportatge "Canvi climàtic, nivell crític", que es va estrenar al setembre durant la setmana que TV3 i Catalunya Ràdio també van dedicar als efectes de l'escalfament global. La cadena continuarà amb els documentals "Associar-se a l'ecosistema Terra" i "Gràcies per la pluja".

 "Canvi climàtic, nivell crític"

L'any 2006, el programa "Quèquicom" va dedicar el primer reportatge al canvi climàtic i ara, tretze anys després, en fa una actualització. En aquest període, la concentració de CO2, el principal gas d'efecte hivernacle, a l'atmosfera ha passat de 370 parts per milió (ppm) a 412 ppm. També es constata que la temperatura del mar a la Costa Brava ha pujat un grau, que ja hi ha espècies de peixos tropicals a la costa catalana, que les orenetes arriben 15 dies abans i que hi ha menys papallones al Montseny. La situació global és delicada perquè els mecanismes compensatoris del planeta comencen a mostrar signes d'esgotament.

Tots els científics consultats coincideixen que, per fer front a l'amenaça del canvi climàtic i evitar-ne els efectes catastròfics, cal reduir les emissions de CO2 en un 45% abans del 2030.

"Associar-se a l'ecosistema Terra"

Els coneixements científics actuals porten a un canvi revolucionari en la manera de veure el món: la Terra funciona com un gran ecosistema, que és estable en funció del reciclatge que hi poden fer totes les espècies que hi viuen, i la vida evoluciona a salts, per simbiosi, per la força de l'associació. Aquests coneixements, descoberts en part a la NASA, es confirmen una vegada i una altra des dels anys 60.

En el documental hi participen científics de prestigi internacional, com James Lovelock, Ricard Guerrero, Rafel Simó i els desapareguts Lynn Margulis i Ramon Margalef, entre d'altres.

"Gràcies per la pluja", a les 00.15

Durant els últims quatre anys, en Kisilu, un granger kenià, ha fet servir la càmera per captar la vida de la seva família, el seu poble i els efectes devastadors del canvi climàtic sobre la seva terra. Després d'una tempesta que destrueix casa seva, en Kisilu crea un moviment comunitari d'agricultors que lluiten contra els impactes del clima extrem. Viatja a París, a la Conferència de l'ONU sobre el canvi climàtic, per intentar tenir veu en les converses sobre el clima i aconseguir un gir de 180 graus en les polítiques mediambientals.

Anar al contingut