10 anys del Teaming de la CCMA

Francina Alsina adverteix de la "cronificació de la pobresa"

La CCMA celebra el desè aniversari del Teaming en un acte, a l'auditori de TV3, on hi participen les entitats  guanyadores d'aquests 10 anys. 

Lídia Heredia, directora d' "Els Matins" de TV3, ha moderat el debat en el qual els representants de les entitats han incidit en la importància dels mitjans de comunicació per fer difusió de la seva feina i la necessitat de ser més crítics i reivindicatius davant l'oblit de l'administració. Enfront aquest panorama, han lloat que iniciatives com el Teaming tinguin cada dia més seguidors perquè tots tenim una obligació amb la societat.

Cronificació de la pobresa

La presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, ha insistint en la urgència de les ajudes de l'administració que cada cop arriben més tard i obliguen les entitats a endeutar-se i a "engreixar les entitats bancàries". Sobre la situació a Catalunya, Alsina ha dit que "el panorama és molt preocupant perquè la pobresa està instal·lada en la nostra societat i afecta sobretot els infants i la gent gran". S'ha referit al Teaming com una iniciativa que "contribueix a transformar la societat i us està implicant com a persones en canviar el funcionament d'aquesta societat".

"El Teaming és més que un euro"

Pilar Navarro, representant de la Comissió Teaming, ha obert l'acte recordant la iniciativa que va sorgir d'un grup de treballadors de Catalunya Ràdio i que ara ja suma 700 "teamers"  entre les empreses de la CCMA: "el Teaming és fàcil, còmode, econòmic i, sobretot, integrador, perquè ens uneix com a col·lectiu i ens omple d'orgull". "El Teaming és més que un euro". Pilar Navarro també ha agraït a les entitats presents la seva participació i ha assenyalat  l'objectiu d'aquest any: "10 anys, 100 teamers més, 1.000 euros més".

Per part de les entitats, ha iniciat el torn la doctora Judith Armstrong de l'Institut Pediàtric de Malalties Rares, que va ser el primer projecte Teaming destinat a la recerca sobre la síndrome de Rett. El Servei de Cures Pal·liatives Pediàtriques de l'Hospital de Sant Joan de Déu va ser el guanyador del Teaming 2017; el dos projectes estan molt lligats gràcies a la impulsora del Teaming de la CCMA, la periodista de Catalunya Ràdio, Elisabet Pedrosa, mare d' una nena que va néixer amb síndrome de Rett i no va poder superar la malaltia.

Gràcies als diners aportats pel Teaming, "avui sabem més de la síndrome de Rett i d'altres malalties associades" i "el Servei de Cures Pal·liatives Pediàtriques disposa de més recursos per poder atendre els pares abans i fins a l'últim dia, fins i tot al seu domicili", ha dit la doctora Amstrong.

La doctora M. Antònia Claveria, audiòloga i cap del Servei d'Hipoacúsia de l'Hospital Sant Joan de Déu, ha qualificat el Teaming i l'equip de professionals de TV3 que els va apadrinar de "‘TetraA', per sobre del ‘TripleA" que és com en termes mèdics valorem el millor resultat possible". Aquest equip, encapçalat per la Cristina García, enginyera de Televisió de Catalunya, va desenvolupar un sistema per detectar la sordesa en infants de 0 a 3 anys a partir de la imatge del MIC. Els diners del Teaming van permetre equipar totes les cabines d'audiometries amb aquest sistema i, a més, destinar-ne una part a ajudar les famílies al manteniment dels audiòfons.

Cécile de Visscher, presidenta i fundadora de Nexe Fundació, Teaming 2011, ha destacat la capacitat del Teaming per fer visible els problemes i la necessitat de  moltes famílies per poder afrontar el dia a dia amb un infant discapacitat greu. Un argument que ha compartit Francesc Pellicer, director de l'associació Obrir-se al Món, dedicada al lleure per a nens amb autisme i a programes d'oci per a les seves famílies, conjuntament amb  Laura González, directora assistencial de la Fundació Miquel Valls, que dona suport als malalts d'ELA i a les seves famílies.

La majoria de les entitats han reconegut que ser guanyadors del Teaming de la CCMA els ha permès donar a conèixer la seva feina i necessitats. És el cas de l'associació Punt de Referència, segons la directora Rita Grané: una entrevista a Catalunya Ràdio sobre la situació que han d'afrontar els joves que en complir 18 anys han de deixar els centres tutelats, va conscienciar un grup de persones per crear una associació de suport. El Teaming els va proporcionar recursos per doblar el nombre de treballadors i tenir tres programes de mentoria.     

"Créixer" ha estat la paraula que s'ha repetit durant l'acte per resumir el què ha permès el Teaming. Créixer en capacitat, ha explicat Isabel Vergara de la Fundació Pere Tarrés, Teaming  2015 amb el programa "Ajuda'ls a créixer", que ofereix activitats de lleure i educatives a més de 400 nens. O "Pallapupas", Teaming 2016, que va poder incloure els col·lectius de gent gran en l'espectacle despertar somriures i descobrir l'impacte del bon humor en els malalts de càncer. També ho han destacat des de l'Associació de Cardiopaties Congènites, Teaming  2018, que ha pogut desenvolupar la campanya "Cors valents" per atendre casos entre els infants i joves que viuen als camps de refugiats.

La Fundació Servei Solidari és el projecte Teaming  2020 i el seu director, Sergi Noguera, l' ha explicat a partir de les històries de tres voluntaris que treballen en la integració del joves i adults en risc d'exclusió social a partir de la col·laboració i les relacions personals. Aquests projectes seran els protagonistes del Teaming durant els pròxims mesos i, amb la difusió de la seva activitat, l'objectiu també és augmentar el nombre de membres del Teaming de la CCMA.

Anar al contingut