Barcelona

Nit de música solidària per l'acollida dels refugiats

El concert "Volem acollir" ha reunit, entre d'altres, Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Manolo García, Txarango, Marina Rosell, Paco Ibáñez, Amaral o Los Chichos

RedaccióActualitzat

Un Palau Sant Jordi ple, 15.000 persones, i entusiasmat pel concert "Volem acollir" a favor dels refugiats. Un espectacle de més de tres hores que han retransmès en directe TV3 i Catalunya Ràdio, i que tenia l'objectiu de recaptar fons per a les persones refugiades.

El concert, emmarcat en la campanya "Casa nostra, casa vostra", ha presentat un cartell de luxe. Fins a una cinquantena d'artistes han participat en l'espectacle sota la direcció escènica de la Fura dels Baus. Entre d'altres, Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Manolo García, Txarango, Marina Rosell, Paco Ibáñez, Farruquito, Amaral o Los Chichos.

El concert estava pensat per reivindicar l'acollida de refugiats a Catalunya. Estava estructurat en tres actes: el primer, l'origen, l'esclat de la guerra; el segon, la travessa del Mediterrani, i el tercer, l'estancament, l'arribada al camp de refugiats. Es basava en la història d'una persona real, en Rasoul, un comerciant kurd del nord de Síria que va arribar a Grècia per mar. Un dels seus cinc fills va morir en el viatge. Ha estat interpretat per Eduard Farelo, amb la veu en off de Clara Segura.

El concert "Volem acollir"

La primera actuació musical: "Venim del nord, venim del sud", cantada a duo per Lluís Llach i Manolo García, amb l'acompanyament de la banda Xavi Lloses.

 

Abans, el testimoni commovedor de Meera: "Era bona estudiant i m'agradava anar a classe. Però als 11 anys vaig sentir les bombes caient a prop de l'escola".

Un altre duet de la nit, el de Paco Ibáñez i Marina Rossell interpretant "A galopar".

 

Després, ha arribat el torn de Macaco. Amb "Con la mano levantá" ha fet aixecar l'auditori, que ha ballat al so de la seva música.

 

També han participat al gran concert els joves actors de la sèrie "Merlí", que han llegit alguns testimonis de persones refugiades i els motius que els han fet fugir dels seus països.

In Crescendo ha interpretat "Que tinguem sort" i seguidament Ismael Serrano, acompanyat de la seva guitarra, ha cantat "Papá, cuentame otra vez".

Joan Dausà, amb una coreografia molt contundent, ha interpretat "No entenc aquesta gent". I Jordi Èvole, aclamat amb crits de "Volem acollir!", ha dedicat unes paraules al públic: "Avui sou 15.000, però el pròxim dissabte hem de ser molts més".

Després de "Mi heroe" d'Antonio Orozco i Manu Guix, Sopa de Cabra i Amaral han cantat "Camins".

 


Jordi Evole, que era un dels conductors del concert, ha criticat el comportament de les institucions amb els refugiats i, sobretot diverses actuacions que s'han viscut com quan es van tirar boles de goma als immigrants que arribaven a Ceuta, quan els policies apallissen un romanès en una comissaria o quan algú utilitza expressions com "primer els de casa".

També ha acuat aquesta nit al Sant Jordi el quadre flamenc de Farruquito. L'artista estava acompanyat de Farruco, Pepe el Habichuela i José Carmona.

I  ha arribat el moment en què els cinquanta artistes que actuaven al concert han interpretat plegats, amb Joan Manuel Serrat al capdavant, el tema "Mediterraneo", l'himne de la trobada d'aquesta nit.

 

Quatre colles castelleres han aixecat pilars i un 4 de 7 conjunt. Després s'ha fet una representació teatralitzada amb les "Corrandes d'exili" a càrrec d'Elena Gadel, Lluís Llach i Sílvia Bel.

Contundents han estat les paraules de David Zorrakino, de l'ONG "Comunitat EKO", que ha volgut recordar que des de l'any 2.000 són 30.000 les persones que s'han ofegat al Mediterrani per arribar a una Europa dels drets humans i les oportunitats.

També s'hi ha sentit el rock elèctric del basc Fermín Muguruza a l'actriu i la cantant saharaui, Aziza Ibrahim.

 

El tram final del concert l'han protagonitzat Txarango i Cheb Balowski, que com els altres participants han volgut recordar que demà comença el compte enrere cap a la manifestació del 18 de febrer a favor dels refugiats, un altre acte amb el qual es pretén que tots aquests esforços tinguin incidència política.

 

Aquesta nit de música ha acabat amb la cançó "Qualsevol nit pot sortir el sol", que s'ha cantat conjuntament des de Barcelona i des de Grècia, on un grup de persones refugiades, que han estat el fil conductor de la nit, han seguit de lluny el concert.

 

379.000 espectadors van fer costat al concert des de casa seva, el van veure per TV3.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut