Cercador

S'han trobat 136 resultats per recerca cancer .

 • Ja ens operen robots. Com seran els metges del futur?
  Veure vídeo
  Som revolució

  Ja ens operen robots. Com seran els metges del futur?

  Xantal Llavina coneix de prop centres d'investigació i conversa amb professionals de reconegut prestigi per construir un puzle que finalment acaba encaixant i confegeix un retrat de la recerca científica que es fa avui a Catalunya. Un dels protagonistes del capítol és el pilot de motos i cotxes Nani Roma, amb qui visitem una unitat de robòtica de la Universitat Politècnica de Catalunya. La visita és especialment emotiva perquè arriba dies abans que Roma, que s'està recuperant d'un càncer, entri al quiròfan per ser intervingut mitjançant una operació en què un robot quirúrgic hi tindrà un paper destacat. La Xantal també conversa amb el doctor Roger Gomis a l'Institut de Recerca Biomèdica sobre els avenços que s'estan aconseguint en la investigació sobre el càncer.

  A l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) de Caldes de Montbui, coneix de primera mà diversos experiments, entre els quals l'estudi d'una plaga que pateixen els pins, la regeneració d'aigües gràcies a l'ús d'algues, o fins i tot l'estudi de com es pot millorar l'alimentació i la salut dels conills de granja. A l'Eurecat de Cerdanyola, la Xantal descobreix projectes innovadors com l'estudi de piles per a cotxes, la plastrònica (la integració de l'electrònica en els materials plàstics) o el treball amb els anomenats robots cognitius.

  En aquest capítol també hi participen el periodista especialitzat en ciència Daniel Arbós, la científica Judit Huanhuix, el doctor Manel Esteller i el físic Àlex Arenas. #SOMRECERCA

 • Els mercats de Sant Jordi a Sant Boi, de la Llibertat i del Poblenou a Barcelona i l'ambulant de Malgrat
  Veure vídeo
  Gent de mercats

  Els mercats de Sant Jordi a Sant Boi, de la Llibertat i del Poblenou a Barcelona i l'ambulant de Malgrat

  A "Gent de mercats" seguim un grup de clients molt especial pel mercat de Sant Jordi a Sant Boi: una dotació de bombers que tan bon punt apaguen un foc com encenen uns fogons. Allà es troben amb la Roser, que vol canviar el davantal del negoci familiar per l'uniforme de bombera. Coneixem la Rosanna, que porta el bar del mercat que va pertànyer als seus sogres, ara en traspàs, i que no pensa deixar en mans de qualsevol.

  Al Mercat de la Llibertat de Barcelona ens trobem amb el Salvador, un especialista en olives de qui intentem esbrinar la recepta secreta de les seves "olives infern" (tot i que no és fàcil!). Coneixem una parella d'aquelles que van néixer al mercat i segueixen com el primer dia, la formada per la Montse i el Jaume. I pels passadissos del mercat hi trobem l'Alexis, a la recerca dels productes per fer el millor capipota de la zona.

  Anem fins al mercat ambulant de Malgrat de Mar, on coneixem la història de la Pili, l'última generació d'una nissaga de venedors ambulants, i ens colem a la parada de roba de la Montse i la Mari, dues germanes que han posat l'ànima en la seva pròpia marca de roba solidària amb la lluita contra el càncer.

  I acabem aquesta nova ruta pels mercats al barri del Poblenou de Barcelona. Allà coneixem el Beltrán, un cuiner jove, arribat de Segòvia, d'aquells que admira la cuina de les iaies i el producte de mercat. De la seva mà coneixem la Mari i el Josep, mare i fill carnissers, i l'Esteve, que porta tota una vida al mercat i segueix anant a la llotja de Barcelona. Tot, per descobrir que cada mercat és un món ple d'històries.

 • Planta baixa - 08/06/2022
  Veure vídeo
  Planta baixa

  Planta baixa - 08/06/2022

  Al "Planta baixa" d'avui hem parlat dels nous tractaments amb segell català que milloren la supervivència de càncer de mama i de pulmó amb Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras. A més, hem explicat en què ens hem de fixar per triar la millor crema solar, hem parlat de les mesures del govern per intentar evitar les retencions a l'AP-7 i hem entrevistat el músic Rodrigo Cuevas.

 • Manel Esteller: "Estem veient càncers més avançats després de la pandèmia, però esperem que en un any es torni a la normalitat"
  Veure vídeo
  Planta baixa

  Manel Esteller: "Estem veient càncers més avançats després de la pandèmia, però esperem que en un any es torni a la normalitat"

  Bones notícies en la lluita contra el càncer: nous tractaments amb segell català contra el càncer de mama i de pulmó milloren la supervivència. La immunoteràpia és un dels avenços per combatre els càncers que està donant més bons resultats. N'hem parlat amb Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, i la Rosa Olmos, que conviu des del 2007 amb un càncer de mama metastàsic i és secretària de l'Associació Càncer de Mama Metastàsic.

 • Josep Corbella: "L'excés de contaminació acústica augmenta el risc de problemes cardiovasculars com els infarts"
  Veure vídeo
  Tot es mou

  Josep Corbella: "L'excés de contaminació acústica augmenta el risc de problemes cardiovasculars com els infarts"

  El periodista especialitzat en ciència i salut de La Vanguardia Josep Corbella ha analitzat els problemes de salut causats per la contaminació acústica. També ens ha parlat d'una investigació liderada per l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, que ha descobert un anticòs que bloqueja les vies de creixement de les cèl·lules que inicien el càncer.

 • Aleix Prat, oncòleg: "En dos anys hem vist una caiguda de diagnòstics molt important i l'impacte és molt gran"
  Veure vídeo
  Tot es mou

  Aleix Prat, oncòleg: "En dos anys hem vist una caiguda de diagnòstics molt important i l'impacte és molt gran"

  El cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic i president de SOLTI, Aleix Prat, ha valorat l'impacte que la pandèmia de la covid ha tingut en la lluita contra el càncer. Tot i la caiguda en el diagnòstic, Prat s'ha mostrat optimista pel que fa als tractaments, que cada cop són més personalitzats, i es mostra confiat que els avenços en recerca permetin lluitar més efectivament contra el càncer.

 • Recerca en covid-19 impulsada per La Marató: la microbiota de pacients amb càncer com a eina de predicció de com evolucionarà la malaltia
  Veure vídeo

  Recerca en covid-19 impulsada per La Marató: la microbiota de pacients amb càncer com a eina de predicció de com evolucionarà la malaltia

  La recerca de Paolo Nuciforo, de l'Institut d'Investigació Oncològica Vall d'Hebron, té com a objectiu estudiar la microbiota de pacients amb càncer infectats pel SARS-CoV-2 per trobar-hi factors predictius de la seva evolució

 • Núria López: "Tenim una eina que ens ajuda a precisar el tractament d'un càncer gràcies a La Marató"
  Veure vídeo
  Els matins

  Núria López: "Tenim una eina que ens ajuda a precisar el tractament d'un càncer gràcies a La Marató"

  Núria López, investigadora principal del grup de genòmica biomèdica a l'Institut de Recerca Biomèdica del Parc Científic de Barcelona, va aconseguir un intèrpret del genoma de càncer amb el finançament recaptat a l'edició del 2012 de La Marató.

 • Projecte Emma: recerca sobre el càncer de mama
  Veure vídeo
  Tot es mou

  Projecte Emma: recerca sobre el càncer de mama

  A les Terres de l'Ebre s'està liderant un projecte de recerca sobre la relació entre els ganglis limfàtics de l'aixella i l'evolució de les pacients amb càncer de mama. Hem parlat amb l'investigador Carlos López, coordinador del Projecte Emma, per saber quina és aquesta relació, què han aconseguit descobrir i què pot suposar per a les pacients de càncer de mama.
  També hem parlat amb Regina Arlandes, una pacient de càncer de mama també implicada a donar visibilitat a aquesta recerca, per saber quin era el seu pronòstic i com es troba ara i què pot suposar per als pacients una recerca com la que està tirant endavant l'equip del Projecte Emma.

 • Pau Castel : "La recerca a Catalunya és bastant heroica"
  Veure vídeo
  Els matins

  Pau Castel : "La recerca a Catalunya és bastant heroica"

  L'investigador en oncologia, un dels NextGen Stars, Pau Castel afirma que a Catalunya es fa una recerca de qualitat i heroica "per les condicions en què es fa" i que "hem d'estar orgullosos de tenir els grups amb el prestigi internacional que tenim". Castel, que va ser deixeble del Dr. Baselga, inicia un nou laboratori d'investigació a la Universitat de Nova York per investigar per què algunes de les mutacions genètiques no provoquen càncer en d'altres contextos.

 • Recerca en malalties minoritàries: diagnosticar una síndrome que dificulta la reparació d'errors genètics
  Veure vídeo

  Recerca en malalties minoritàries: diagnosticar una síndrome que dificulta la reparació d'errors genètics

  Al llarg de la vida, el nostre material genètic acumula errors que, normalment, són reparats. Tanmateix, existeix una síndrome minoritària que dificulta aquesta reparació. Les persones que la tenen acostumen a desenvolupar tumors durant la infantesa i no arriben a l'edat adulta. Amb l'impuls de La Marató 2019, l'equip de la doctora Marta Pineda, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge i de l'Institut Català d'Oncologia, pretén millorar el diagnòstic d'aquesta síndrome i prevenir l'aparició del càncer que se'n deriva.

 • Recerca en malalties minoritàries: detectar, en infants, el risc de tenir càncer de tiroides
  Veure vídeo

  Recerca en malalties minoritàries: detectar, en infants, el risc de tenir càncer de tiroides

  Gràcies als donatius de La Marató 2019, la doctora Bàrbara Rivera, de l'Institut d'Investigació Biomèdica Hospital Universitari de Bellvitge, investiga una síndrome rara que predisposa els infants a desenvolupar fins a 15 tipus de tumors diferents. Concretament, aquest estudi pretén trobar un sistema per detectar els pacients amb risc de tenir un tumor maligne de la glàndula tiroides a partir d'aquesta síndrome.

 • Recerca en malalties minoritàries: millorar la prevenció i el diagnòstic de la síndrome de poliposi serrada
  Veure vídeo

  Recerca en malalties minoritàries: millorar la prevenció i el diagnòstic de la síndrome de poliposi serrada

  La síndrome de poliposi serrada provoca lesions serrades a l'intestí i un major risc de desenvolupar càncer de còlon. Gràcies als donatius de La Marató 2019, la investigació del doctor Sergi Castellví, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer Hospital Clínic (IDIBAPS) s'encamina a identificar els gens implicats en aquesta malaltia per millorar-ne la prevenció i el diagnòstic.

 • Una anàlisi de sang ajuda a detectar el risc de tenir càncer de mama
  Veure vídeo
  Telenotícies

  Una anàlisi de sang ajuda a detectar el risc de tenir càncer de mama

  Detectar el risc de tenir càncer de mama a través d'una tècnica tan poc invasiva com una anàlisi de sang. Segons un estudi liderat per l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron, això ja és possible.

 • Josep Tabernero, Premi Nacional de Recerca: "Hi ha malalts que no van al metge per por, i és més difícil diagnosticar-los"
  Veure vídeo
  Tot es mou

  Josep Tabernero, Premi Nacional de Recerca: "Hi ha malalts que no van al metge per por, i és més difícil diagnosticar-los"

  Josep Tabernero ha estat un dels convidats especials del dia a "Tot es mou". El doctor, que és cap d'Oncologia Mèdica del Vall d'Hebron, rebrà el Premi Nacional de Recerca, atorgat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, per la seva contribució internacional a la investigació oncològica. Tabernero ha destacat la importància de la investigació mèdica, de les novetats de la seva investigació sobre el càncer, de la importància de fer una vida saludable; i de l'afectació de la pandèmia en l'atenció de malalties com el càncer.

Anar al contingut