Cercador

S'han trobat 105 resultats per recerca cancer .

 • Manel Esteller: "Cal dotar de valor la ciència, al servei dels ciutadans"
  Escolta àudio
  La nit dels ignorants 3.0

  Manel Esteller: "Cal dotar de valor la ciència, al servei dels ciutadans"

  Estrenem una nova secció: "De júnior a sènior", una conversa entre algú que comença la seva vida professional i una veu experimentada. Aquesta nit hem començat amb dos investigadors. Per una banda, el doctor Manel Esteller, considerat un dels científics més influents del món en la recerca genètica sobre el càncer, i de l'altra Eloy Santos Pujol, graduat en Ciències Biomèdiques, màster en Genètica i doctorand amb el doctor Esteller.

 • Desenvolupar tractaments i fàrmacs des de zero: la recerca clínica
  Escolta àudio
  El suplement

  Desenvolupar tractaments i fàrmacs des de zero: la recerca clínica

  Ens acostem al l'hospital Vall d'Hebron per parlar sobre la recerca clínica amb la doctora Elena Garralda, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) - CaixaResearch; Hector G. Palmer, cap de Grup de Cèl·lules Mare i Càncer del VHIO; Xavier Cañas, director de promoció i desenvolupament de recerca clínica, i amb Ariadna Laguna Tuset, investigadora del grup de Malalties Neurodegeneratives.

 • Manel Esteller: "la inversió en investigació ha de ser més objectiva i en funció dels mèrits"
  Escolta àudio
  La tarda de Catalunya Ràdio

  Manel Esteller: "la inversió en investigació ha de ser més objectiva i en funció dels mèrits"

  El degoteig d'informacions sobre la lluita contra el càncer és una bona notícia, com la pluja per als camps de cultiu, explica l'investigador Manel Esteller. Algunes d'aquestes informacions són petits avenços científics que no marquen un punt d'inflexió però que al cap de l'any, sumades, sí que poden significar un canvi. Però d'altra banda, segons Esteller, globalment hi ha més càncer, sobretot degut a l'envelliment de la població. Per això defensa el foment de vocacions i la inversió en recerca, una assignatura pendent com la de reconèixer la meritocràcia.

 • El nou fàrmac que frena la metàstasi en el càncer de mama es podria comercialitzar l'any 2027
  Escolta àudio
  El matí de Catalunya Ràdio

  El nou fàrmac que frena la metàstasi en el càncer de mama es podria comercialitzar l'any 2027

  L'Omomyc és un fàrmac que està en assajos clínics i s'administra per via intravenosa un cop a la setmana. Un equip liderat per l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron ha conclòs que aquest medicament pot frenar la progressió de la metàstasi en el càncer de mama. Ara tot just s'està provant la seguretat de l'Omomyc en les persones, i si tot va bé es podria començar a comercialitzar d'aquí cinc anys. Per tirar endavant la recerca, però, fan falta 25 milions d'euros, que han de sortir del finançament públic i privat. En parlem amb els investigadors que han liderat la recerca, la doctora Laura Soucek i el doctor Daniel Massó.

 • Les begudes alcohòliques haurien d'advertir del risc de càncer a l'etiqueta?
  Escolta àudio
  La nit dels ignorants 3.0

  Les begudes alcohòliques haurien d'advertir del risc de càncer a l'etiqueta?

  L'OMS i el Centre Internacional de Recerca sobre el Càncer recorden que el 10% de tots els càncers en homes i el 3% en dones són atribuïbles al consum d'alcohol. Diuen que no hi ha un nivell segur de consum d'alcohol pel que fa a la prevenció del càncer. Les begudes alcohòliques haurien de dur aquesta advertència a l'etiqueta? Traslladem la pregunta a Xavier Agell, de l'Incavi, l'Institut de la Vinya i el Vi.

 • Un fàrmac millora per primera vegada la supervivència d'un càncer intraocular molt agressiu
  Escolta àudio
  La poma de Newton

  Un fàrmac millora per primera vegada la supervivència d'un càncer intraocular molt agressiu

  Un assaig clínic amb participació de l'Institut de Recerca de Bellvitge, de l'Institut Català d'Oncologia i del grup d'oncologia en xarxa CIBERONC ha demostrat que un nou fàrmac, el TEBENTAFUSP, augmenta gairebé un 30 per cent la supervivència global del melanoma uveal metastàtic. És un tumor molt agressiu, amb molta facilitat per fer metàstasi i sense tractament efectiu.

 • Meritxell Bellet: "El nou fàrmac contra el càncer de mama és una meravella de l'enginyeria"
  Escolta àudio
  La nit dels ignorants 3.0

  Meritxell Bellet: "El nou fàrmac contra el càncer de mama és una meravella de l'enginyeria"

  Meritxell Bellet és oncòloga, especialista en càncer de mama de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i investigadora del Grup de Càncer de Mama de l'Institut d'Oncologia del Vall d'Hebron, que ha liderat la recerca d'un nou fàrmac esperançador, que frena en un 80% la progressió d'un dels càncers de mama més agressius.

 • Un nou tractament aconsegueix els millors resultats en la lluita contra el càncer de mama metastàsic
  Escolta àudio
  Catalunya migdia (cap de setmana)

  Un nou tractament aconsegueix els millors resultats en la lluita contra el càncer de mama metastàsic

  Un nou tractament aconsegueix els millors resultats fins ara en la lluita contra el càncer de mama metastàsic. L'estudi sobre aquest fàrmac, l'assaig DESTINY, l'han liderat investigadors de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron, VHIO, i és una de les investigacions més destacades que s'han presentat avui al congrés anual sobre recerca en càncer ESMO, que s'allargarà fins dimarts que ve.
  Escolta l'entrevista que ha fet la nostra companya Purificació Barceló a l'investigador associat en recerca translacional en càncer de mama del VHIO Javier Cortés, que ha liderat l'assaig.

 • Una eina per detectar quines mutacions provoquen cada tipus de càncer
  Escolta àudio
  Catalunya nit

  Una eina per detectar quines mutacions provoquen cada tipus de càncer

  Un nou mètode computacional pot identificar les mutacions que causen un determinat tipus de càncer. Es tracta d'una eina d'aprenentatge automàtic desenvolupada a Catalunya, a l'Institut de Recerca Biomèdica, IRB, i publicada a la revista Nature.
  L'objectiu és saber de totes les mutacions d'un tumor quines són les que provoquen el càncer per poder ajustar el tractament dels pacients.

 • Sous de mil euros i sense diners per a la recerca: així és investigar sobre la Covid o el càncer
  Escolta àudio
  Catalunya migdia

  Sous de mil euros i sense diners per a la recerca: així és investigar sobre la Covid o el càncer

  La Covid i la pandèmia han fet més evident que mai la importància de la investigació científica... un sector que sovint és invisible, però que és imprescindible, com s'ha demostrat amb les vacunes contra la Covid. Però, en quines condicions treballen els investigadors? N'hem parlat amb Cristina Aresté, investigadora de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona; Laura Cervera, investigadora del Grup d'Enginyeria Cel·lular i Bioprocés de la UAB; Blanca Cucarull, estudiant de doctorat de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona, i des de Boston, Ester Caffarel, investigadora col·laboradora del MIT, l'Institut Tecnològic de Massachusets.

 • Les nanopartícules d'or, clau per investigar nous tractaments contra el càncer
  Escolta àudio
  El matí de Catalunya Ràdio

  Les nanopartícules d'or, clau per investigar nous tractaments contra el càncer

  La periodista Núria Jar es desplaça fins a Castelldefels, on hi ha el centre de recerca més punter de Catalunya en la ciència de la llum: l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). En un dels laboratoris de l'ICFO estudien les aplicacions de la llum en salut i fan experiments amb nanopartícules d'or que serveixen, entre d'altres, per investigar nous tractaments oncològics. En parlem amb Clara Vilches, doctora en biomedicina i investigadora de l'ICFO.

 • L'Emma, un flamenc de l'Ebre que lluita contra el càncer de mama
  Escolta àudio
  Estat de Gràcia

  L'Emma, un flamenc de l'Ebre que lluita contra el càncer de mama

  Des del gener del 2020 un equip d'investigadors de l'Hospital Tortosa Verge de la Cinta tenen en marxa el Projecte Emma, que vol obtenir diners per potenciar la recerca en el càncer de mama. En parlem amb el coordinador d'aquesta iniciativa, el biòleg i investigador Carlos López.

 • Ecògraf d'alta resolució, tecnologia per lluitar contra el càncer
  Escolta àudio
  Popap

  Ecògraf d'alta resolució, tecnologia per lluitar contra el càncer

  Amb Marta Cristià i la unitat mòbil anem fins a l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, l'IRB, per descobrir què fa i com funciona un nou aparell que els està ajudant en la investigació per a la lluita contra el càncer, un ecògraf d'alta resolució que l'IRB acaba d'adquirir amb l'ajuda de la Fundació Fero. És un ecògraf de tecnologia capdavantera que permet veure i monitoritzar, de manera no invasiva, la grandària i progressió de tumors o la resposta a teràpies en estudi, entre altres coses.

 • Popap, de 13 a 14 h - 17/03/2021
  Escolta àudio
  Popap

  Popap, de 13 a 14 h - 17/03/2021

  Kahoot amb Joan Arenyes sobre plataformes de streaming i amb Marta Cristià i la unitat mòbil anem fins a l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, l'IRB, per descobrir què fa i com funciona un nou aparell que els està ajudant en la investigació per la lluita contra el càncer, un ecògraf d'alta resolució que l'IRB acaba d'adquirir amb l'ajuda de la Fundació Fero.

 • El càncer infantil, un gran desconegut?
  Escolta àudio
  La nit dels ignorants 3.0

  El càncer infantil, un gran desconegut?

  El càncer infantil engloba una sèrie de tumors que en conjunt tenen poca difusió. És una realitat desconeguda per a la majoria de les persones, fins que t'hi has d'enfrontar. És el que li va passar a Sònia Rascón, quan el mes d'agost li van diagnosticar un limfoma de Burkitt al seu fill. Es va adonar dels poquíssims diners dedicats a la recerca. Per donar-hi resposta ha creat la plataforma "Quimfants".

Anar al contingut