Tuits, investidura i hipocresia

Quim Torra ja és president de la Generalitat, i no hi ha res que amoïni més els qui des del supremacisme tracten l'adversari de supremacista que el compromís amb un projecte integrador

Actualitzat

Quim Torra ja és president de la Generalitat. Abans de ser investit, ha demanat disculpes i s'ha penedit perquè alguns dels seus tuits i articles han servit de munició per presentar-lo com un president etnicista.

Torra ha fet ben fet, de disculpar-se'n, si ara, des de la més alta representació del país, considera que no pot sostenir, tal com les havia formulades, tot un seguit d'opinions discutibles.

Hem vist com determinada oposició sucava pa utilitzant la discrepància política per apuntar per elevació. La crítica a Torra, ben legítima, s'ha aprofitat per confondre, menys legítimament, la persona amb el projecte, i per desacreditar i enfangar un ideari que no se sap derrotar democràticament a les urnes.

El president de la Generalitat ha fet ben fet, doncs, de demanar disculpes. I farà millor, encara, desemmascarant amb fets la demagògia i la hipocresia que hi ha al darrere de qui sí que treballa per a la fractura social.

"Pels seus fets els coneixereu", deien els clàssics. Per això era important que en el discurs d'investidura, d'una hora i quart de durada, dediqués  una hora sencera a l'enumeració de les polítiques públiques que s'han d'impulsar des de l'acció de govern.

Senyal de la feinada que hi ha per fer. I de la sensibilitat i del sentit de justícia social que haurà d'amarar l'actuació del nou govern.

L'executiu que presideixi Quim Torra no tindrà cap altra opció. Per convicció, perquè una república per a tothom només pot ser inclusiva. I perquè la composició de la majoria parlamentària que li pot donar estabilitat l'hi exigirà.

No hi ha res que amoïni més els qui des del supremacisme tracten l'adversari de supremacista que el compromís efectiu amb un projecte que integri i cohesioni. I deixar l'identitarisme excloent per a qui el practica sense avergonyir-se'n ni demanar disculpes.

Fa massa temps que això no va d'identitats, va del respecte al principi democràtic del mandat de les urnes.

Anar al contingut