Travelling

Un western d'impacte amb segell francès, la millor estrena a la cartellera

Dos directors de prestigi, Jacques Audiard i Mike Leigh, estrenen els seus últims films, "Los hermanos Sisters" i "La tragedia de Peterloo". La crítica de Marc Garriga
Marc Garriga
TEMA:
Cinema
Un western d'impacte amb segell francès, la millor estrena a la cartellera

"Los hermanos Sisters" ★★★★★

El director francès Jacques Audiard, autor de films com "De rovell i d'os" o "Un profeta", presenta un western impactant que pot convertir-se en una fita del gènere. La cinta segueix dos germans que es guanyen la vida com a sicaris a mitjans del segle XIX a l'Oest americà. El repartiment l'encapçalen John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal i Riz Ahmed, tots quatre excel·lents, cadascú corporificant alguns dels anhels o obsessions concrets de l'època: abraçar la civilització, aprofundir en el progrés científic, substituir la decadència per l'ambició i cultivar la il·lustració. Un film pausat, reflexiu, però alhora molt punyent, determinat i cruel.

"La tragedia de Peterloo" ★★★★

Un altre director de prestigi, el britànic Mike Leigh, responsable de "Secrets i mentides", retrata un episodi real de la història del seu país, de principis del segle XIX, en què la justícia, el govern i la Corona van ordenar a l'exèrcit que massacrés una assemblea pública a Manchester on es demanava el sufragi universal. Un film èpic però rodat sense la grandiloqüència habitual. Per tant, més realista i directe, però també menys passional. Tot i així, és una pel·lícula crua, ambiciosa, dramàtica, pedagògica i fonamental, que pot tocar de prop el públic català perquè s'hi poden fer paral·lelismes amb l'1 d'Octubre, com els va fer el mateix director al seu recent pas pel BCN Film Fest.

"Ruben Brandt, coleccionista" ★★★★★

Una petita joia, un film d'animació dadaista hongarès, trepidant, imaginatiu i modern. Una pel·lícula de misteri per a adults que barreja robatoris, màfies, detectius, art i psicoanàlisi amb traces de comèdia i drama. Un còctel explosiu hipnòtic i sorprenent.

"Pokémon, detectiu Pikachu" ★★

Per al públic més infantil, satisfarà també els fans del videojoc, perquè la recreació de les criatures i de la ciutat on conviuen amb els humans, Ryme City, és espectacular. Llàstima, però, que la trama és massa previsible i plana. Qui vulgui pot gaudir-ne doblada al català, igual com "La petita trapella", un senzill film alemany sobre una noia que pot parlar amb els animals i investiga el segrest d'un elefantet del zoo.

"El increíble finde menguante" ★★★

Un altre film curiós i imaginatiu, del debutant Jon Mikel Caballero, una cinta generacional explicada en bucle, a l'estil d'"Atrapat en el temps", però que alhora és un compte enrere. L'actriu Iria del Río, tot un descobriment, interpreta la noia protagonista, una jove descreguda i despreocupada, a qui reviure el mateix cap de setmana un cop i un altre li serveix per apreciar la gent del seu voltant que se l'estima.

"Vivir deprisa, amar despacio" ★★

Un insuls drama homosexual francès dirigit per Christophe Honoré, que es perd en la subtilesa i acaba sent intranscendent. Completen la cartellera el fascintant retrat de com l'extrema dreta s'ha convertit en un moviment global, un documental revelador i esgarrifós, "Steve Bannon, el gran manipulador"; dues comèdies ximpletes: "Timadoras compulsivas" i "De la India a París en un armario de Ikea"; una cinta d'acció, "La intervención"; i dues produccions espanyoles entre el terror i el suspens: "Enterrados" i "Compulsión".

ARXIVAT A:
Cinema

ÀUDIOS RELACIONATS