Valentina Berr: "La violència que he patit m'imposa la retirada"
Marta Cubí, Valentina Berr i David Clupés durant l'entrevista
TOT GIRA

Valentina Berr: "La violència que he patit m'imposa la retirada"

La jugadora ha deixat recentment el futbol denunciant la transfòbia estructural que ha sofert

La jugadora de l'Europa Valentina Berr ha penjat les botes. Admet que ho fa a contracor, quan ja no pot més i després de quatre anys patint diferents aspectes de la violència transfòbica estructural al món del futbol.

"M'he tret un pes de sobre, la decisió la prenc quan jo no puc més."

La primera futbolista trans a Catalunya

Berr, que ara té 29 anys, va voler ser futbolista quan va quedar enlluernada per l'arribada de Ronaldinho al Barça, i diu que, malgrat la retirada, el continuarà seguint. Va ser la primera jugadora federada a Catalunya --la segona a tot l'Estat-- i ha jugat a Terrassa, Llevant Les Planes i Europa. Enguany, com a escapulada ha aconseguit l'ascens de categoria.

Valentina Berr jugant un partit amb l'Europa (CE Europa)

Berr afirma que ha patit violència transfòbica més enllà del futbol, com per exemple en els àmbits acadèmic i laboral. La jugadora explica que ha "aguantat la situació" perquè si hagués abandonat "no hauria fet res a la vida". En qualsevol cas, la jugadora també fa autocrítica de la seva experiència.

"Si pogués canviar alguna cosa, seria no afrontar la situació tota sola. He anat massa pel meu compte per protegir el meu entorn."

La mirada de cara al futur i el suport de l'equip

La jugadora va comunicar la decisió de la retirada al seu entrenador al gener, quan va estar convençuda de guanyar la Lliga i per donar temps al club per reorganitzar la plantilla.

Andrea Porta, capitana de l'Europa: "'Valen' de valenta. És un referent, ha obert un camí per a molts nens i nenes i ha estat un plaer compartir vestidor amb ella."

Aquesta setmana, el Consell de Ministres ha aprovat l'avantprojecte de la llei trans, que garantirà els drets d'aquest col·lectiu. En el cas de l'esport, qualsevol persona podrà competir sense proves mèdiques prèvies que acreditin el gènere. Sigui com sigui, Berr expressa els seus dubtes de com casarà aquesta llei amb l'esport.

"La societat no està preparada per al nostre col·lectiu. Ara mateix tot és una merda, però hem de treure forces i organitzar-nos perquè les violències que patim són transversals. Per sort, el meu missatge està arribant a molta gent"

Valentina Berr rep indicacions a la banqueta del Nou Sardenya (CE Europa)

Projecte "La respuesta a todo"

Berr ha iniciat aquest projecte al seu Instagram per, mitjançant vídeos, mirar de respondre les preguntes que la societat es fa sobre el col·lectiu trans i que són difícils d'afrontar en el cara a cara. Textualment, la descripció del projecte és "aquest SÍ que és un espai perquè ens preguntis TOT el que vulguis sobre ser una dona trans".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut