La contracrònica

On són les dones a Qatar?

Passejant pels carrers i pels voltants dels estadis del Mundial, el 90% dels aficionats que s'hi veuen són homes

Aquest mundial de futbol està envoltat de polèmica. Les diferències culturals entre el país àrab i la visió del món occidental s'han fet notar els últims dies amb la prohibició de la venda d'alcohol als estadis on es jugaran els partits, entre altres qüestions.

Entre aquests fets sorprenents també destaca el del paper de la dona. La Sònia Gelmà, en una nova història de "La contracrònica", la sèrie de reels en què ella i Ramon Salmurri ens conviden a descobrir una altra cara del Mundial de futbol, es pregunta per què es veuen molts més homes que dones pel carrer.

 

 

Per què hi ha tan poques dones al país?

Ho vam poder veure, per exemple, en els càntics que es van fer als carrers de Doha dies abans que arrenqués el Mundial. Molts aficionats qatarians, la majoria homes, van sortir a animar les diferents seleccions que participen en el torneig.

Segons dades del Banc Mundial, la població de Qatar (en les últimes dades del 2021) és de 2.930.524 persones, el 25% de les quals són dones. És a dir, que un de cada quatre habitants del país és dona. Les dones representen el 49,6% del total de la població mundial, gairebé la meitat. Per contextualitzar-ho millor, a Espanya les dones arriben al 50,8%.

 

 

No hi ha cap informe oficial que expliqui la diferència tan gran entre el nombre d'homes i dones a Qatar, però un dels factors als quals es podria atribuir aquest fet és la gran quantitat d'immigrants homes que acudeixen al país per treballar-hi.

Un altre dels motius pels quals es veuen poques dones pot ser per la cultura i la religió. Les dones qatarianes estan lligades a un home de referència, habitualment el seu pare o un germà, o, en cas d'estar casades, el seu marit. Per tant, pot ser que moltes dones es quedin a casa i no tinguin el permís per fer tanta vida social com en el cas dels homes.

les dones a qatar
 
Anar al contingut