Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Tot costa

Els contractes creixents: el modus operandi de Bartomeu que castiga l'economia del Barça

Els últims contractes signats per la directiva de Bartomeu distribuïen les fitxes de tal manera que la major part de la despesa gravava a partir d'aquesta temporada, un cop finalitzat el seu mandat

Actualitzat
TEMA:
Josep Maria Bartomeu

La castigada economia del Barça encara s'ha trobat un problema afegit aquesta temporada 2021-22. Es tracta d'un problema derivat d'una pràctica de l'anterior directiva.

Els últims contractes amb jugadors de futbol que va signar Josep Maria Bartomeu tenien una estructura creixent, això vol dir que la despesa que suposa el pagament de la fitxa dels futbolistes es va preveure que augmentés considerablement amb el pas de les temporades, amb un creixement gairebé exponencial, sobretot a partir de la temporada 2021-22, la primera que quedava ja fora del mandat de l'anterior directiva.

Inflació en els contractes a partir de la temporada 2021-22

La gran majoria de futbolistes que van signar amb el Barça els últims anys de Bartomeu a la presidència, tant els nous fixatges com els jugadors que renovaven, van acordar un pagament creixent del total de diners que havien de rebre mentre durés la seva relació amb el club blaugrana.

En comptes de distribuir i repartir la despesa de manera equitativa en cinc anys, es va estipular una fitxa per als primers anys de contracte considerablement inferior a la dels últims. Aquesta proposta de distribució va sorgir dels responsables de l'anterior directiva, que d'aquesta manera aconseguien convèncer els jugadors i donar-se més marge en la gestió fins el juny de 2021.

Les fitxes d'aquests contractes augmentaven considerablement a partir d'aquesta temporada i el problema de la gestió ja quedava en mans dels nous gestors del club un cop finalitzat el mandat de Bartomeu.

Els contractes creixents de Bartomeu
Bartomeu i Coutinho (FCB)

Coutinho, pioner

El primer contracte amb aquesta estructura creixent que consta és el de Coutinho, signat el gener de 2018. El brasiler va signar per cinc temporades, fins el 2023, i la seva fitxa es disparava els dos últims anys, a partir de juliol de 2021.

El mateix model va seguir la renovació de Samuel Umtiti, poc abans del Mundial de Rússia, també el 2018. Cinc temporades, tres anys amb un contracte molt important i els dos últims amb una fitxa que augmentava de manera notable. A Coutinho i a Umtiti els va seguir De Jong i els jugadors amb més anys al Barça que van signar la renovació en època Bartomeu: Piqué, Alba, Sergi Roberto i Busquets.  

El cas Griezmann

En el cas de Griezmann, fitxat l'estiu de 2019, la diferència entre el que el francès va signar les dues primeres temporades i el que havia de cobrar els tres últims anys de contracte és molt ostensible. Segons va avançar el diari Sport, que va rebel·lar molts detalls del seu contracte, Griezmann passava a cobrar gairebé 7 milions d'euros per temporada en concepte de fidelitat entre el 2021 i el 2024. El concepte és el de "Loyalty Bonus".

Els contractes creixents: el modus operandi de Bartomeu que castiga l'economia del Barça
Josep Maria Bartomeu i Umtiti el dia de la seva renovació amb el Barça (EFE)
 

Augment de gairebé el 50% a partir de 2021

Segons la realitat d'aquests contractes, a partir de la temporada 2021-22 els futbolistes que van signar amb l'estructura creixent de Bartomeu incrementaven els ingressos entre un 40 i un 50% respecte el que havien cobrat els anys anteriors.

Entre la fitxa de la temporada 2020-21 i la fitxa de la temporada 2021-22 hi ha una diferència de milions d'euros a partir de l'aplicació d'uns variables que o bé són molt fàcils d'aconseguir o gairebé es poden considerar ficticis. Conceptes com la prima de fidelitat (Loyalty Bonus) o quantitats molt més importants per jugar un percentatge força baix de partit ajudaven construir aquesta estructura que enviava bona part de la despesa més enllà de juny de 2021.

Segons expliquen fonts que van participar en alguna d'aquestes negociacions, era el club qui plantejava distribuir les fitxes d'aquesta manera, inflant els contractes a partir de 2021. Els jugadors acostumaven a demanar una xifra global per cinc temporades i si els gestors del Barça de Bartomeu hi arribaven, no posaven problemes per cobrar-los d'aquesta manera.

 

ARXIVAT A:
Josep Maria Bartomeu

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut