Tot costa

Els 8 estadis del Mundial de futbol de Qatar

Batejades com "les increïbles", aquestes són les seus que acolliran els 64 partits de la competició

Elisabet AloyActualitzat

El 20 de novembre es xiula l'inici de la cita més important del món del futbol. El país àrab espera amb expectació el començament de la històrica i controvertida competició, que ja té totes les infraestructures preparades. Destaquen vuit estadis dissenyats de forma innovadora i sostenible.  Aquest fet, però, contrasta amb la polèmica que gira entorn d'aquestes infraestructures.

 

 

L'estadi de Lusail, la joia de la Corona

Es tracta del lloc que es convertirà en la seu de referència de la competició i que acollirà la final el pròxim 18 de desembre, coincidint amb el Dia Mundial de Qatar. És l'escenari amb més capacitat, amb 86.250 localitats, de la cita mundialista.  

L'estadi de Lusail
Vista nocturna de l'estadi de Lusail (EFE)

Amb un disseny que fa referència als motius decoratius dels bols de ceràmica del món àrab, l'Estadi Lusail brinda als aficionats un disseny que s'inspira en el joc de llums i ombres que caracteritza els fanals fanar. La seva forma i façana evoquen els motius decoratius elaborats dels atuells i altres recipients característics de l'edat d'or de l'art i l'artesania al món àrab i islàmic.

L'estadi de Lusail
L'estadi de Lusail (EFE)

D'aquest estadi també en destaca la sostenibilitat: s'utilitza aigua reciclada per regar les plantes al voltant de l'estadi, s'ha construït un sostre especial amb un tipus de material que protegeix l'estadi del vent càlid i impedeix l'entrada de pols mentre permet que hi hagi prou llum per al camp, alhora que proporciona ombra per reduir la càrrega de l'aire condicionat de l'estadi.

Un cop acabat el Mundial aquesta construcció es convertirà en l'eix central d'una nova metròpoli anomenada Ciutat Lusail, que serà un espai per a la comunitat, amb escoles, botigues, cafeteries, instal·lacions esportives i clíniques de salut, que enllaçarà 4 línies de metro. I també, amb l'objectiu de compartir el llegat de Qatar 2022 amb el món s'ha decidit que la major part de seients de l'estadi es desmuntaran després del certamen i es donaran a projectes esportius d'arreu.

Les altres seus del Mundial

Més enllà de l'estadi principal, on es jugarà el partit inaugural i el partit de la final, destaquen 7 estadis més distribuïts per tot el país qatarià. Alguns han estat remodelats i d'altres, construïts des de zero, però tots són sorprenents.

Estadi Ciutat de l'Educació (Al-Rayyan)

Conegut també com el Diamant del Desert, va ser la primera seu del Mundial qualificada amb cinc estrelles pel seu disseny i construcció. Està concebut com a punt de trobada social i compta amb àrees de reunió i zones verdes. La seva capacitat és de 40.000 espectadors. 

Estadi Ciutat de l'Educació
Estadi de la Ciutat d'Educació (EFE)

Estadi Internacional Khalifa (Doha)

Té una llarga trajectòria com a seu de grans esdeveniments esportius des del 1976. Com a estadi nacional de Qatar, ha passat per una àmplia remodelació: s'hi ha afegit una grada i una nova façana, així com un innovador sistema d'il·luminació led.

Khalifa International Stadium
Estadi Internacional Khalifa (EFE)

Estadi Al-Bayt (Al-Khor) 

Aquest espectacular estadi s'inspira en les tendes de campanya utilitzades històricament pels pobles nòmades de Qatar i la regió del Golf. El seu objectiu és honorar el passat i present del país amb una mirada cap al futur. Amb una capacitat per a 60.000 persones, s'hi disputarà el partit inaugural del Mundial, a més de vuit partits més de la competició.

Al Bayt
Estadi Al-Bayt (EFE)

Estadi Al-Thumama (Doha) 

Està inspirat en la "gahfiya", una gorra de teixit tradicional que porten els homes i nens de l'Orient Mitjà.  L'estadi aspira a ser una referència en edificis esportius per a la ciutat de Qatar, i després del Mundial, acollirà un pavelló multiesportiu, un centre aquàtic, un hotel boutique i una mesquita. I més endavant, dos equips locals de futbol faran ús de les instal·lacions. 

A més, és l'estadi en el qual debuta la selecció espanyola de Luis Enrique

Al Thumama Stadium
Estadi Al-Thumama (EFE)

Estadi Ahmad bin Ali (Al-Rayyan) 

Destaca per la façana brillant, composta per motius característics del país: la importància de la família, la bellesa del desert, la flora i la fauna autòctones i el comerç local i internacional.

Estadi Ar Rayyan
Estadi Ahmad bin Ali (EFE) 

Estadi Ras Abu Aboud (Doha) 

També anomenat Estadi 974, és una camp construït amb 974 contenidors de transport, d'aquí el seu nom, i d'altres elements modulars d'acer. Una dada curiosa és que és la primera seu totalment desmuntable en la història del Mundial. El seu disseny vol destacar el caràcter i la història de Doha com a gran ciutat portuària del golf Pèrsic. 

Stadium 974
Estadi Ras Abu Aboud (EFE)

Estadi Al-Janoub (Al-Wakrah)

Disposa d'un sostre operable i un innovador sistema de refrigeració alimentat per energia solar. Té capacitat per a 40.000 seients, dels quals 20.000 són desmuntables, pensats per transportar a un altre país que necessiti aquesta infraestructura o com a llegat del torneig.

Estadi Al-Janoub (EFE)
ARXIVAT A:
Mundial Qatar 2022
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut