Amorebieta li fa una falta a Andrés Iniesta que va provocar a l'escridassada del públic a Iniesta
Amorebieta li fa una falta a Andrés Iniesta que va provocar l'escridassada del públic al manxec
Tot costa

Barça-Athletic: les polèmiques més agres d'una relació tempestuosa

Els dos clubs han jugat més de 230 partits en una història de rivalitat que, en algunes etapes, ha tensionat les relacions

Actualitzat

La primera vegada que catalans i bascos es van enfrontar va ser l'any 1902 i l'última, al partit de Lliga jugat al Camp Nou el mes de gener.

23 maig 1954: En un partit de Copa a San Mamés, el jugador basc Arieta I va lesionar de gravetat l'estrella blaugrana Ladislau Kubala. Explicava Kubala que durant el partit, Arieta l'acusava de fer teatre i l'amenaçava de trencar-li la cama. Dit i fet: entrada dura i el crac hongarès fora de combat durant gairebé mig any.

Barça-Athletic: les polèmiques més agres d'una relació tempestuosa
Ángel María Villar expulsat a San Mamés després d'agredir Cruyff. Font: Manuel Cecilio, arxiu Athletic Club

24 març 1974: Primera vegada que Johan Cruyff visitava San Mamés... i no l'oblidaria mai. Al minut 36 Ángel María Villar va etzibar-li una bufetada a l'holandès com a resposta a una puntada de peu. Villar, que anys després va ser president de la Federació Espanyola, va ser expulsat immediatament.

13 desembre 1981: Començava la carrera de Goikoetxea com a botxí de cracs blaugrana. Al minut 26 del partit de Lliga a San Mamés, una dura entrada del basc va enviar Schuster a la infermeria. L'alemany va trigar gairebé un any a tornar a jugar un partit amb el Barça.

24 setembre 1983: Segona part de la sèrie de terror signada per Goikoetxea. El dia de la Mercè, el Camp Nou s'estremia veient com el turmell de Maradona cedia a la violència del defensa basc. El Pelusa va necessitar una operació i tres mesos i mig de recuperació per tornar a jugar.

5 maig 1984: La tensió entre els dos equips estava en el seu punt àlgid. Les lesions de Schuster i Maradona sumades a les provocacions del tècnic basc Javier Clemente van explotar en forma de batalla campal quan va acabar la final de Copa que es va endur l'Athletic per 1-0. Puntades de peu, cops de puny i imatges de gran violència van avergonyir el futbol mundial.

 

Anys 1992-95: Javier Clemente es va fer càrrec de la selecció espanyola i les polèmiques amb l'entrenador del Barça, Johan Cruyff, van ser recurrents. En aquella època el Barça tenia molts internacionals espanyols i Clemente els convocava sempre, fins i tot encara que físicament no es trobessin bé. Això provocava l'enuig de Cruyff, que no es mossegava la llengua per criticar el tècnic basc.

25 setembre 2010: Durant un partit de Lliga a San Mamés, el central de l'Athletic Fernando Amorebieta va fer-li una falta a Andrés Iniesta, que va caure de forma cridanera. L'àrbitre va decidir expulsar el jugador de l'Athletic i el públic va interpretar que Iniesta havia exagerat la seva reacció precisament buscant la vermella per a Amorebieta. Des d'aquell dia, cada cop que Iniesta va anar a jugar a San Mamés va ser xiulat de forma implacable.

 

Anar al contingut