Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Episodi 1: La mort de l'amo únic

Actualitzat

Tots els episodis

Tor s'amaga al racó més verge i aïllat del Pirineu lleidatà, a la vall Ferrera. Un cop arrenca l'hivern, i fins al maig, la vida gairebé s'atura i el silenci ho envaeix tot.

"Per a alguns pobles, l'arribada de l'hivern és aïllament, dificultats en les comunicacions, silenci i hores a la vora del foc". Així descrivia Pep Ros a "La Vanguardia" l'atmosfera que es respirava a Tor. Era el 6 de gener del 1980, anys abans de la mort de Sansa.

Situat a 1.649 metres, Tor és el segon poble a més altura de l'Estat. El 1960 hi vivien 42 persones, però la falta de telèfon, metge o escola va reduir-ne la xifra a només 8 habitants el 1980.

Els hiverns són crus, però els estius no són pas millors. Els juliols a Tor són tràgics. Des de l'any 1800, els fets que han tacat de sang la vida d'aquest poble han passat al juliol. A Josep Montané, "Sansa", el van assassinar un dia de juliol del 1995, pocs mesos després que el Jutjat de Tremp el declarés amo únic de la muntanya més disputada del Pirineu.

Aquesta és la sentència (les dades personals de les persones esmentades s'han amagat per protegir-ne la privacitat):

Sansa no era el primer que moria violentament. Quinze anys abans, el 1980, també al juliol, ja hi havia hagut dos morts, dos llenyataires que feien de guardaespatlles de Palanca. Molts a la zona deien que Sansa no seria l'últim.

La mort de Sansa sense culpable i els odis irreconciliables entre els habitants del poble van arribar també a TV3. Era el 1997. En acceptar l'encàrrec de fer un reportatge sobre Tor, la vida de Carles Porta canviaria per sempre més.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut