Reivindiquem el ranci, un vi que tradicionalment havia estat lligat a les grans ocasions, però que amb el temps ha anat quedant oblidat. En parlem amb Miquel Palau, enòleg del celler Abadal, que fa poc ha estat distingit com a millor viticultor del 2024 i que ens porta un vi ranci de més de 40 anys. També ens visita el sommelier Josep Belmonte, que ens deixa tastar el ranci que elabora ell mateix. I ho acompanyem amb els fruits secs de Closca, la marca de la cooperativa Fruits Secs i Olis Garrigues. Ens en parla el seu president, Joan Segura. A més, la Maria Francesc explica com va anar la seva visita a La Música del Vi, l'esdeveniment que organitza Vila Viniteca on es poden tastar grans vins de tot el món. Els sommeliers de guàrdia del programa, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens parlen de quatre vins mítics, i com sempre la Sole G. Insua ens posa al dia de l'actualitat del sector vinícola.
ESCOLTA-HO ARAA les portes de la Setmana Santa, i des de la botiga de vins Petit Celler, de Barcelona, us proposem quatre rutes d'enoturisme per diferents zones de Catalunya. Ens visiten Rebeca Ruiz, tècnica de la Ruta del Vi DO Alella-Terra de la Pansa Blanca; Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO Tarragona; Jordi Rius, secretari de la DO Terra Alta, i Rafel Pino, director comercial del celler Masroig, en representació de Priorat Enoturisme. Tots ells ens ofereixen obsequis per als oients que vulguin descobrir aquestes rutes i ens porten vins que tastem amb els nostres sommeliers de guàrdia, Fredi Bassal i Míriam Clotet. La Sole G. Insua repassa l'actualitat de la setmana del sector vinícola i l'estudiant en pràctiques del programa, Maria Francesc, s'introdueix en el món del tast.
Una jove sommelier, Marta Cortizas, d'El Celler de Can Roca, es va coronar la setmana passada com a millor sommelier de Catalunya del 2024, després de guanyar el concurs que organitza l'Associació Catalana de Sommeliers. Parlem amb ella i amb la presidenta de l'Associació, Anna Vicens, sobre la seva trajectòria professional i sobre els coneixements que va haver de demostrar per aconseguir el títol. El cap de setmana passat també es va celebrar el concurs de tast per parelles de Vila Viniteca. Maria Francesc va parlar amb alguns dels participants, i els sommeliers de guàrdia del programa, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens presenten els vins que van haver d'endevinar els finalistes. A més, Sole G. Insua ens actualitza l'agenda amb totes les novetats del sector del vi.
Reunim a l'estudi quatre distribuïdors de vins: Joan València, que des de fa 27 anys és al capdavant de Cuvée 3000; Bernat Voraviu, director de vins d'Ithaca Wines; Arthur de Gaulejac, copropietari de Caskadia Wines, i Sergi Montalà, que va fundar Monvins per distribuir els vins del seu propi celler, Estones Vins. Amb ells parlem de com funciona la importació i la distribució dels vins, una feina poc visible però que és imprescindible per fer arribar les ampolles a la taula de casa o del restaurant.
Al desembre l'Incavi va distingir cinc vins nous com a vins de finca qualificada, un reconeixement a l'excel·lència. Al programa d'avui els tastem tots cinc, acompanyats de les persones que els han elaborat. Joan Asens, enòleg d'Orto Vins, porta Les Tallades de Cal Nicolau. Núria Altés, propietària d'Herència Altés, serveix una ampolla de La Serra Blanc. Joaquim Gay de Montellà, director de Torre del Veguer, ens deixa tastar el Raïms de la Immortalitat. Carles Muray, enòleg d'Oller del Mas, obre un Especial Picapoll Negre. I Gerard Escudé, enòleg de Collbaix, ens ofereix una ampolla del Singular blanc. Els sommeliers del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, analitzen aquests vins tan especials, i Àlex Torío proposa una música per maridar amb cadascun d'ells. A més, parlem amb la directora de l'Incavi, Alba Balcells, sobre la rellevància que tenen per al sector vinícola català aquests vins d'altíssima qualitat. I amb la Sole G. Insua repassem l'agenda de la setmana del món del vi.
Som en època de poda, una feina molt important per al bon rendiment d'una vinya, però que sovint es fa d'una manera que perjudica la salut dels ceps. Roc Gramona, enòleg del celler Gramona i exdirector de l'Acadèmia de Poda que va fundar el seu pare, ens explica en què consisteix la poda de respecte, una tècnica que permet podar els ceps sense malmetre'ls. A més, ens porta un dels vins del seu projecte personal, L'Enclòs de Peralba. També ens visita Mireia Pujol-Busquets, directora adjunta del celler Alta Alella, amb qui tastem un dels seus caves de paratge qualificat. Parlem de les protestes del sector de la pagesia amb la Sole G. Insua i amb la portaveu de Ramaderes de Catalunya, Núria Cabré. I els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, parlen de la presència del vi a la Bíblia.
Ens instal·lem per un dia a la Barcelona Wine Week, un saló que, durant tres dies, ha reunit 952 cellers de 73 denominacions d'origen catalanes i espanyoles. Ens visita Álvaro Ribalta, l'únic català que ha aconseguit el títol de Master of Wine, un reconeixement que l'acredita com un dels màxims experts mundials del món del vi. L'acompanyen el president de la DO Conca de Barberà, Ricard Sebastià Foraster, i el director general de la DO Penedès, Francesc Olivella. Parlem també amb Nona Rubio sobre la iniciativa que ha impulsat de la mà de la Barcelona Wine Week, l'Hotel Wine Fest. Alba Esteve passeja per la fira per conversar amb expositors i visitants, i amb Sole G. Insua repassem altres esdeveniments destacats de la setmana relacionats amb el món del vi. A més, els sommeliers de guàrdia del programa, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens descobreixen una curiosa escena de la pel·lícula de James Bond "Des de Rússia amb amor" sobre peix i vi negre.
Ens visiten dues dones del vi: la directora del celler Clos Figueras, Anne Cannan, i la sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras. Amb elles obrim una ampolla de Clos Figueras i parlem de la trobada de Dones del Vi, que es farà aquest dimecres a Barcelona per reivindicar el talent femení del sector vinícola. S'hi reuniran fins a 45 elaboradores i s'hi podran tastar més de 200 vins diferents. Els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, analitzen una escena de la sèrie "Better call Saul" en què el protagonisme recau sobre una côte rôtie. I la Sole G. Insua ens porta l'actualitat de la setmana, centrada especialment en la presentació de la segona edició del Primavera DO Terra Alta. Un dels organitzadors, Marc Paladella, ens n'avança alguns detalls.
Què és una màgnum? I una doble màgnum? Ens ho expliquen els nostres sommeliers de guàrdia, Míriam Clotet i Fredi Bassal, a partir d'una seqüència de la sèrie "Berlín" que gira al voltant d'una ampolla de xampany. Ens acompanyen també dos artesans del vi: Imma Soler, de Mas de la Pansa, i Josep Carbó, de Blancher. Els seus cellers han sigut dos dels primers a obtenir el nou distintiu Catalunya Vinyeró, que atorga la DO Catalunya a aquells vins que han estat elaborats pels mateixos pagesos que han cuidat la vinya, que han utilitzat únicament el seu propi raïm i que també n'han assumit la comercialització. Amb ells dos i amb el president de la DO Catalunya, Xavier Pié, parlem del concepte de vinyeró. A més a més, la Sole G. Insua ens posa al dia de totes les novetats del sector vinícola.
Presentem el projecte Raventós Codorníu College, una iniciativa que permet a sommeliers en actiu ampliar els seus coneixements i acreditar-los oficialment davant del Wine & Spirits Education Trust (WSET), l'organisme britànic de referència en aquest sector. Ens visiten el responsable del curs, Ricard Rofes; el formador Fran Guiñazú, i un dels alumnes, el sommelier del restaurant Quirat de Barcelona, Albert Señor Casamitjana. Amb l'Alba Esteve i els nostres sommeliers de capçalera, Míriam Clotet i Fredi Bassal, analitzem un passatge del llibre de Noah Gordon "El celler", i amb la Sole G. Insua ens posem al dia de l'actualitat del món del vi.
Al "Tast vertical" d'aquesta setmana hi ha safareig. Hem llegit el llibre del cosí de la reina Letícia, "Adiós, princesa", perquè parla de vi. Els nostres sommeliers en cap, Fredi Bassal i Míriam Clotet, analitzen si fa bé, el rei Felip, de decantar el Vega Sicilia i si la sorra que es veu que té al celler és adient. Conversem "sota la figuera" amb un celler que ens encanta, Ficaria Vins, que fan vint anys. I la Sole Garcia Insua ens porta totes les novetats de fires, trobades, tastos... Tot el que no ens podem perdre del món del vi.
Els Reis d'Orient també han vingut al "Tast vertical" i ens han portat, no només vins, sinó que també perfums! Coneixem un projecte que ha nascut de la unió d'Almah Parfums i del celler Clos de l'Obac. Són les fragàncies Almah Obac i Almah Kyrie, dos perfums inspirats ens dos dels vins d'aquest celler del Priorat. Ens els presenten els seus creadors, el Guillem Pastrana (Clos de l'Obac) i el Jordi Magrans (Almah Parfums). També tenim amb nosaltres l'Ester Cardús i el Jordi Bort, de Llopart: un celler del Penedès de més de 600 anys d'història familiar en l'elaboració de vins. Ens porten un dels seus escumosos més icònics. Ho comentem amb els nostres sommeliers de confiança, el Fredi Bassal i la Míriam Clotet. I amb la Sole G. Insua repassem com va acabar l'any 2023 pel que fa a l'actualitat del món del vi.
Els convidats d'aquesta setmana ens porten uns vins ideals per acabar l'any. D'una banda, tenim la Natàlia Duran, enòloga del Celler Gerisena, que ve amb el Lluís Masardo, de la Cooperativa Agrícola de Garriguella. Ens porten dos vins: l'escumós G de Gerisena i el vi dolç Essència de Gerisena. També coneixem un projecte molt personal, el del viticultor Joan Arrufí, d'Altavins. Parlem de la seva línia de vins d'autor Vinerel·les, cinc vins que representen el paisatge i els seus matisos a través de les varietats de raïm pròpies de la Terra Alta; amb un disseny de l'ampolla molt especial que els ha fet ser guanyadors del Pentaward d'Or 2023 en la categoria de begudes. A més, els nostres sommeliers de guàrdia, el Fredi Bassal i la Míriam Clotet, ens parlen de maridatges per Cap d'Any, i amb la Sole G. Insua repassem algunes de les notícies més destacades del món del vi d'aquest 2023.
Programa especial del "Tast vertical" per celebrar el Nadal! L'Àlex Torío ens porta algunes cançons nadalenques molt icòniques i les maridem amb el nostre sommelier de guàrdia, el Fredi Bassal. A més, passen pel programa a desitjar-nos bones festes gent del vi que ens expliquen projectes molt solidaris: la Gemma Torelló, el Jordi Utset, el Xavi Ayala, l'Anna Vicens i les nostres col·laboradores Míriam Clotet i Sole G. Insua. Salut i bones festes!
Al programa d'aquesta setmana tastem dos vins del Priorat que no poden faltar a taula aquest Nadal. Ens els porten Sílvia Puig, del celler En Números Vermells, i Iduvina Olmedo, del celler Mas d'en Perí. També coneixem tres joves viticultores de la DO Terra Alta que tenen clar que cal fer arribar el vi a la gent més jove. Són Ivette Alonso, del celler Vins del Tros, ubicat a Vilalba dels Arcs, i les germanes Andrea i Aïda Miró, del celler Jordi Miró, de Corbera d'Ebre. Parlarem de tots aquests projectes amb Fredi Bassal i Míriam Clotet, els nostres sommeliers de confiança, i repassarem tota l'actualitat del món del vi amb Sole G. Insua.
Al programa d'avui ens acompanya Laurent Corrio, del celler Alemany i Corrio, per presentar-nos el seu projecte. Uns vins fets a partir d'uns mapes de sòls propis amb l'objectiu de fer vins de qualitat, clàssics i sostenibles. I tastem el seu últim vi: Cal Ganso. També parlem amb Joan Carles Ibáñez, sommelier i cap de sala del restaurant Lasarte de Barcelona, que ha rebut el premi al millor servei de sala de la Guia Michelin 2024. A més, els nostres sommeliers de guàrdia, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens proposen alguns maridatges. Alba Esteve ens porta la secció "Diuen, diuen, diuen" sobre la varietat del sumoll. I amb Sole G. Insua repassem l'actualitat del món del vi.
Al programa d'aquesta setmana coneixem el present i el futur de dos cellers familiars mítics, no només a Catalunya, sinó a tot el món. Dos Corpinnats que passen de generació en generació: el brut nature III Lustros de Gramona, que ens el presenta Leo Gramona, i el brut nature de llarga criança de Recaredo, del qual ens parla Ton Mata. A més, coneixem una nova "paraulota" del món del vi: "rima". Què vol dir posar els vins en rima? Ho descobrim amb els nostres sommeliers de guàrdia, en Fredi Bassal i la Míriam Clotet. I com sempre, repassem l'actualitat del món del vi amb la Sole G. Insua.