El manxaire
El Manxaire Jaume Ayats

Jaume Ayats, el director del Museu de la Música de Barcelona, ens porta cada setmana històries relacionades amb els instruments. Algunes tenen noms i cognoms i d'altres són del tot anònimes, com els manxaires, figures imprescindibles en el seu dia per al bon funcionament dels orgues mecànics.

Filmoteca Lutier
Filmoteca-Cinemateca

Xavier Cazeneuve es fixa cada setmana en una pel·lícula amb la presència destacada d'algun instrument musical, ja sigui perquè n'és el protagonista o perquè un determinat actor o actriu en toca un. Però també ens parla d'instruments associats a països o a determinats personatges cinematogràfics, a més d'altres històries i curiositats.

Companys de viatge
Companys de viatge

Són moltes les històries i vivències que vinculen el músic amb el seu instrument. En aquesta secció en recollim unes quantes en les veus dels seus protagonistes. Són parelles de fet, de moltes hores de convivència, amb molts moments de felicitat i algun de tristor.

Estirant el fil
Taller de Josep Saguer ©Rose Wieshamm
Taller de Josep Saguer ©Rose Wieshamm

El lutier Josep Saguer respon cada setmana una de les moltes preguntes i dubtes que ens formulem en relació amb el seu ofici. Descobrim així què s'amaga darrere de la feina d'un constructor de violins, amb quins materials treballa i quins són els elements essencials de la seva feina.

Sardanes de butaca
Sardanes de butaca

Anna Costal i Fornells, musicòloga i professora de l'ESMUC, ens proposa l'audició de peces musicals d'estils variats, escrites per a instrumentacions diverses, però amb un punt en comú: la sardana com a inspiració. Obres pensades per escoltar-les des de la butaca d'un teatre, auditori o sala de concerts.

L'art dels instruments
Natura morta di Strumenti Musicali, d'Evaristo Baschenis
Natura morta di Strumenti Musicali, d'Evaristo Baschenis

Jordi Ballester, musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia, ens explica periòdicament la relació dels instruments amb el món de l'art, a través de diferents disciplines; pintura, escultura, arquitectura i altres manifestacions artístiques que han representat instruments. 

Guitarres i guitarrers a Catalunya
Imatge d'una guitarra antiga d'escola catalana de la segona meitat del XVII
Imatge d'una guitarra antiga d'escola catalana de la segona meitat del XVII

El guitarrer Joan Pellisa és un dels màxims experts de la història de la guitarra al nostre país. Un cop al mes ens parla d'aquest instrument i també dels seus constructors més destacats. Perquè Catalunya ha estat, i és encara, terra de guitarres i guitarrers! 

Fusta d'intèrpret
Fusta d'intèrpret

Hi ha molts directors d'orquestra i compositors que en algun moment de la seva vida van ser intèrprets d'algun instrument. Fins i tot persones que no vincularíem directament al món de la interpretació instrumental, que ens han deixat algun testimoni sonor. Aquesta secció els recopila.

Històries de la JONC
La Jove Orquestra Nacional de Catalunya

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya celebra 25 anys d'existència. Amb aquest motiu, diversos dels seus integrants recorden alguns dels moments viscuts a l'orquestra, anècdotes divertides i també ens expliquen què ha suposat per a ells haver-ne format part.

El món de Pep Ventura
Pep Ventura
Pep Ventura

Anna Costal i Fornells, musicòloga i professora de l'Escola Superior de Música de Catalunya, ens acosta la figura de Pep Ventura a través dels instruments. Una mirada a la sonoritat romàntica més popular, encara força desconeguda avui dia, de les cobles de sardanes i de les orquestres de teatre i de saló del segle XIX.

Els consells de Schumann
"Àlbum per a la joventut" de Robert Schumann
"Àlbum per a la joventut" de Robert Schumann

Robert Schumann va compondre diversos reculls de peces de piano amb una clara vocació pedagògica. És el cas de l'Àlbum per a la joventut, de 1849, en què va incloure una setantena de recomanacions adreçades als futurs músics i que va titular Consells per a joves estudiants de música.

Bicentenari Torres
Antonio de Torres

El 2017 es compleixen dos-cents anys del naixement d'Antonio de Torres, un constructor de guitarres mític, que va transformar profundament l'instrument, fins a deixar-la tal com el coneixem avui. El guitarrer Joan Pellisa ens parla d'aspectes interessants de la seva vida, i ens descobreix algunes històries curioses.

Eines i consells
Eines i consells

Toni Flotats, el responsable del Parc d'Instruments de l'ESMUC, Escola Superior de Música de Catalunya, cada setmana ens fa una recomanació o ens explica algun dels molts processos que s'han de tenir en compte per al manteniment i el bon ús dels instruments musicals.

30 anys de Catalunya Música
Catalunya Música

Diferents companyes i companys de la nostra emissora ens expliquen des de quan formen part de l'equip de Catalunya Música, quina és la seva tasca dins l'emissora, o de quins programes tenen més bon record. També ens descobreixen la relació que tenen amb els instruments musicals.

130 anys de la Banda Municipal de Barcelona
Banda Municipal de Barcelona. Fotografia: May Zircus

El 2016 es compleixen 130 anys de la creació d'una de les institucions musicals que més ha fet per acostar la música a tot tipus de públic, especialment al barceloní. Amb aquest motiu, dediquem un espai de set capítols del nostre programa a tractar diferents aspectes de la Banda, amb algunes de les persones que la integren.

Anar al contingut