Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Solidaris

L'esport ajuda a la reinserció dels presos: "Em salva de no engegar-ho tot a la merda"

Entrem a la presó de Quatre Camins i al Centre Penitenciari de Joves, situat tot just al costat, per comprovar quins efectes té en els interns la pràctica esportiva

Actualitzat

No hi havia entrat mai, en una presó. El so arrossegat, metàl·lic, de les portes reixades obrint-se i tancant-se al nostre pas, domina els passadissos. L'ambient és de color fluorescent. A fora, plovisqueja. Al poliesportiu ens hi espera el Jordi. Té 23 anys i és a Quatre Camins des del 2020 per un delicte contra la seguretat viària. També ha tingut problemes amb les drogues. Abans, ja havia estat 9 mesos internat al Centre Penitenciari de Joves:

"Era gerent comercial. Tenia personal al meu càrrec. La feina m'agradava però no em convenia perquè era molt jove, guanyava diners i tenia temps. Una bomba de rellotgeria."

Com tots els interns, el Jordi es lleva a dos quarts de vuit del matí. Després d'esmorzar va cap al poliesportiu. Fa peses, musculació dirigida i circuits preparats pel tècnic esportiu:

"A la presó si no et mantens amb la ment forta, estàs perdut. Hi ha gent que es tira a la mala vida. Jo, per fugir-ne, prefereixo fer esport."

Interior de Quatre Camins
Interior de Quatre Camins (Catalunya Ràdio-Mercè Folch)

En un ambient de reclusió, les rutines són vitals per mantenir l'equilibri:

"Pensa que estem tancats, que no veiem les nostres famílies. L'esport és la meva nova droga. Les altres, les he deixat. Moltes vegades ho engegaries tot a la merda. L'esport em fa tenir una rutina.

El Jordi sap què ha de pagar pel que va fer. La justícia el va condemnar a 5 anys, dels quals n'ha complet dos. Té molt clar que quan surti en llibertat continuarà amb la pràctica esportiva. A la presó estudia l'accés a un grau superior d'activitats físiques i esports. Tot i això, es pregunta:

"Quan surti al carrer, em seguirà agradant tant l'esport o simplement m'agrada a la presó perquè aquí dins és un salconduit?

L'article 25.2 de la Constitució Espanyola diu que el model penitenciari ha d'anar enfocat cap a la rehabilitació i la reinserció social del pres. I afegeix que les penes privatives de llibertat "no podran consistir en treballs forçats".

En qüestió de drets, el dret a la llibertat és l'únic que tenen privat. Per tant, poden tenir una feina remunerada, accés a la cultura i al desenvolupament integral de la pròpia personalitat. En aquest últim punt hi juga un paper fonamental la pràctica esportiva.

El coordinador d'esports del Servei de Rehabilitació de la Direcció General de Serveis Penitenciaris de Catalunya, David Ballester, aporta dades:

"A Catalunya, 7 de cada 10 interns no tornen a entrar a presó. Tenim un 30% de reincidència, una de les taxes més baixes en relació a altres països europeus. L'esport ajuda a mantenir aquest percentatge."

David Ballester, coordinador d'esports del Servei de Rehabilitació de la Direcció General de Serveis Penitenciaris de Catalunya
David Ballester, coordinador d'esports del Servei de Rehabilitació de la Direcció General de Serveis Penitenciaris de Catalunya (Catalunya Ràdio-Mercè Folch)

El Joaquim té 41 anys i un trastorn diagnosticat de molt jove:

"Tinc un trastorn límit de la personalitat. Igual estic tocant fons que en un núvol. Sense l'esport no sabria on col·locar tanta ràbia i testosterona."

El Joaquim ha entrat dues vegades a Quatre Camins. La primera condemna, de cinc anys. De la segona, en porta complerts dos:

"Estic tancat perquè en el fons pateixo una inadaptació a l'autoritat amb consum de drogues."

Joaquim, 41 anys, intern a Quatre Camins
Joaquim, 41 anys, intern a Quatre Camins (Catalunya Ràdio - Mercè Folch)

Córrer a la cinta, fer bicicleta el·líptica i musculació l'ajuda a trobar l'equilibri mental. Explica que necessita cansar-se:

"M'he adonat que travessar el mur del sacrifici et reporta un benestar increïble."

El Roger és un dels tècnics esportius de Quatre Camins i el monitor de referència per al Joaquim. Explica que el més satisfactori de tot es veure l'evolució que fan els interns. I la continuïtat que tenen en la pràctica esportiva un cop han complert condemna:

"Tothom els ha dit: 'Que dolent que ets! Ets un drogoaddicte! No tens constància!' Sempre l'estigma. Un estigma que continua en sortir en llibertat pel fet d'haver estat pres."

Roger, tècnic esportiu a Quatre camins
Roger, tècnic esportiu a Quatre camins (Catalunya Ràdio-Mercè Folch)

Centre Penitenciari de Joves

Al Centre Penitenciari de Joves, el William, l'Amine i l'Anas, arrosseguen unes motxilles vitals plenes de carències. Al centre hi ha 335 interns, la majoria d'origen marroquí. Jugar a futbol i a bàsquet els hi ha ensenyat a respectar les normes, a tenir hàbits. L'Amine té 22 anys i va néixer a Fes, al Marroc. Va arribar a Melilla als baixos d'un camió el 2014. És al centre des de fa tres anys per haver comès tres robatoris amb violència:

"He après moltes coses bones. Les normes, la rutina, llevar-me d'hora... perquè jo al carrer vivia de nit. Ara estudio, faig cursos. Tinc permisos per sortir i estic buscant feina."

Amine, 22 anys, intern al Centre Penitenciari de joves
Amine, 22 anys, intern al Centre Penitenciari de Joves (Catalunya Ràdio-Mercè Folch)

L'Anna és l'educadora del centre. Constata que la falta suport familiar i les dificultats per aconseguir papers ha abocat molts d'aquets joves on són:

"Tenen gran carència d'afectivitat, no tenen ajuda familiar i això condiciona el seu projecte de futur. Un altre inconvenient és el tema de la documentació. Una barrera que dificulta molt el procés de crear la xarxa de suport extern."

Anna, educadora del Centre Penitenciari de joves
Anna, educadora del Centre Penitenciari de Joves (Catalunya Ràdio-Mercè Folch)

Ara bé, quan aconsegueixen vincular-se a una entitat, a un projecte laboral són molts els que se'n surten, remarca l'Anna. Les dades indiquen que van en bona direcció:

"Més del 75 per cent dels joves estan en un procés d'inserció molt favorable i no han tornat a delinquir en un període de 5 anys. És una dada molt positiva."

Poliesportiu del Centre Penitenciari de joves
Poliesportiu del Centre Penitenciari de Joves (Catalunya Ràdio-Mercè Folch)

Segons l'Anna, aquest índex tan baix de reincidència, també demostra com n'és d'important, no aïllar aquests joves de la societat durant tot el procés de la pena que compleixen.

 

ARXIVAT A:
EsportsJudicialDrets humansCoronavirus Salut Mental
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut