Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Solidaris

Humoristes tocades pel masclisme: "Ser dona i dedicar-te a l'humor porta associat el peatge de la violència"

"Histèrica", "Mal follada", "Exagerada", són alguns dels comentaris que han rebut dones que fan humor feminista

Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

El masclisme sempre ha tingut cabuda en l'humor. El nostre dia a dia encara és ple de bromes, acudits i llenguatge sexista que alimenten els patrons de gènere. En aquest debat sempre s'acaba acusant les feministes de censores, d'exagerades o de tenir la pell molt fina. Però el que fan elles no és crear violència, sinó simplement evidenciar-la.

Ana Polo, Asaari Bibang i Pamela Palenciano saben que l'humor ha servit per apuntalar el patriarcat de manera gairebé imperceptible. Des dels escenaris, a través de les xarxes o en mitjans alternatius, fan una feina constant per desconstruir un relat ancorat en la perpetuació dels estereotips de gènere en espais dominats hegemònicament per veus masculines. Veus que s'escuden en la llibertat d'expressió per seguir defensant discursos inacceptables en una societat que vol ser igualitària.

La periodista i humorista Ana Polo creu que hi ha molta gent que s'empara en aquesta llibertat. Una llibertat entesa com un dret absolut que passa per sobre del dret de les persones:

"No pots fer apologia dels delictes d'odi, no pots transmetre discursos d'odi emparant-te en la llibertat d'expressió perquè és un dret que està limitat amb raó".

Ana Polo, humorista i periodista
Ana Polo, humorista i periodista (Catalunya Ràdio)

L'humor no és inocu. Esther Linares és doctora en Filosofia i Lletres per la Universitat d'Alacant i forma part del Grup d'Investigació sobre la ironia en espanyol de la mateixa universitat. I conclou:

"L'humor es un tipus de violència simbòlica que perpetua prejudicis i estereotips. Tota broma o acudit té part de veritat. En broma diem coses que no ens atreviríem a dir en un context seriós".

Esther Linares, doctora Filosofia i Lletres per la Universitat d'Alacant
Esther Linares, doctora en Filosofia i Lletres per la Universitat d'Alacant (Esther Linares)

L'escriptora i activista Brigitte Vasallo sap que "l'humor ha de ser cap a dins o cap a dalt, perquè si no és opressió". Però la realitat ens mostra un altre paisatge.

 

Fer humor a través de l'experiència

Moure's en aquests contextos té per a les tres humoristes un cost emocional molt alt: assetjament constant a les xarxes, insults, vexacions, amenaces i, fins i tot, denúncies per incitació a l'odi contra els homes.

La còmica i actriu Asaari Bibang ha rebut amenaces i insults racistes. La combinació de dona, negra i còmica és un gra massa per a determinades estructures mentals. Asaari sap que ser dona i dedicar-te a l'humor porta associat el peatge de la violència. Perquè no únicament hi ha la qüestió del gènere, sinó que s'hi sumen altres agressions com la violència estètica o el racisme.

"Cada setmana m'envien al meu país. Em diuen: "Calla, mona".

Asaari Bibang, actriu i còmica
Asaari Bibang, actriu i còmica (Asaari Bibang)

Els monòlegs d'Asaari Bibang travessen totes aquestes opressions:

"Abans només em donaven papers de prostituta. S'evidencia un cop més la sexualització de la dona, sobretot en el cas de les dones negres. Només hi ha una cosa que cabregi més els intransigents que una dona negra: una dona negra que parli".

L'actriu i activista Pamela Palenciano porta gairebé 20 anys representant el monòleg "No solo duelen los golpes" a teatres i instituts. Un projecte amb què denuncia la masculinitat hegemònica, els privilegis, les relacions de poder i, per tant, la violència contra les dones. De fet, ella és una supervivent d'aquesta xacra. La seva parella de l'adolescència va intentar matar-la en dues ocasions.

"Les dones que hem estat maltractades som les que volem explicar acudits de la nostra pròpia experiència."

Ara una jutgessa de Madrid ha admès a tràmit la querella d'una associació d'homes maltractats. Palenciano fa temps que està en el punt de mira de l'extrema dreta i dels negacionistes d'aquesta realitat. I cada vegada se li fa més difícil trobar un lloc on sentir-se segura. Palenciano constata que en l'últim any el nivell de violència cap a la seva persona ha augmentat:

"Ja no són dos o tres joves els que m'insulten, sinó una classe sencera. Abans m'atacaven senyors per Twitter. Ara són joves de 15 anys a Instagram. Hi ha una involució".

Pamela Palenciano, actriu i activista
Pamela Palenciano, actriu i activista (Catalunya Ràdio)

L'experiència d'Ana Polo, que comparteix micròfon amb Oye Sherman (Maria Rovira) al podcast "Oye Polo" de Ràdio Primavera Sound, també està sembrada de vexacions. Tot i que el fet de moure's només per Catalunya, assegura, li dona una protecció perquè l'escolta menys gent.

"No em puc queixar perquè només m'insulten. He rebut comentaris a les xarxes. M'han dit histèrica, mal follada, que si tinc la regla, que si soc una exagerada, que si no faig gràcia."

Un context agressiu que provoca que els costi molt més exposar-se i s'hagin de blindar per poder respondre davant del públic. Les tres monologuistes opinen que l'humor feminista ha de combatre el masclisme quotidià, però no és una feina gens fàcil. Ana Polo, Pamela Palenciano i Asaari Bibang coincideixen a dir que una possible solució passa per ocupar espais i transmetre el discurs. Tot això sense oblidar les cures per no acabar desgastades.

ARXIVAT A:
Violència masclista Masclisme
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut