Han pujat els preus durant el confinament? "Fets o 'fakes'", Catalunya Ràdio
Fets o "fakes"
Fets o fakes

Han pujat els preus durant el confinament?

Durant els mesos de confinament, moltes famílies han tingut la sensació que, quan anaven a comprar, gastaven més que abans

Mònica Mas / Oriol NubiolaActualitzat

Els últims tres mesos, la major part de la població els ha passat tancada a casa, confinada per evitar la propagació del coronavirus. Al principi del confinament vam viure i veure episodis d'acumulació d'aliments, compres massives i compulsives en alguns supermercats i, fins i tot, es va percebre un cert temor a un desabastiment de productes bàsics.

Al llarg de les setmanes, a mesura que es feia evident que no faltarien productes bàsics a les estanteries dels supermercats, l'atenció dels consumidors es va anar centrant en els preus. La sensació generalitzada era que tot era més car, que omplir el carro era més costós que abans de confinar-nos. I, tot i així, les dades interanuals de l'índex de preus al consum (l'IPC) ens diuen que, de mitjana, els preus han caigut al voltant de l'1%.

Què ha pujat i què ha baixat durant el confinament?

Pot ser que alguns productes hagin baixat molt però que d'altres, en canvi, hagin pujat molt? Si ens fixem en les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, veiem clarament com la fruita, la verdura i sobretot el peix fresc ha anat pujant de preu, tot i que la pujada s'ha moderat aquest mes de maig.

Han pujat els preus durant el confinament?
 

Això és una selecció dels sis productes que han pujat més durant els últims tres mesos.

Han pujat els preus durant el confinament?
 

 

Han pujat els preus durant el confinament?
 

Preguntem per què han pujat de preu tots aquests productes a Juan Carlos Gázquez-Abad, professor col·laborador d'Economia i Empresa de la UOC:

"Encara al mes de maig hi ha hagut problemes de mà d'obra a les explotacions agràries per recollir el gènere. També, des del punt de vista de la distribució, amb les limitacions que han tingut els supermercats d'aforament, d'accés durant el mes de maig. També, evidentment, hi ha hagut un gran increment de costos en l'abastiment dels punts de venda i també de material sanitari, com mampares i mascaretes."

Si en mirem el detall, destaca sobretot una pujada espectacular de preu de la fruita fresca, la carn de porc, el sucre i el peix fresc. Aquest últim, però, ha baixat dràsticament al maig.

I quina evolució hi haurà els pròxims mesos? El professor Gázquez-Abad en fa aquest pronòstic.

"Els preus dels aliments frescos han pujat al maig en general, però molt menys que al mes d'abril; en destaca el peix fresc, que ha baixat moltíssim respecte de l'abril. En aquest sentit és d'esperar que els preus s'estabilitzin. Els pròxims mesos, assistirem a petites pujades encara molt més petites i més estabilitzades."

Si els productes alimentaris pugen tant, com pot ser que l'IPC sigui negatiu a l'abril i al maig?

Com dèiem, però, tot i aquests preus més alts dels productes bàsics, l'IPC al maig ha sortit negatiu, -1% a Catalunya.

L'explicació és la caiguda dels preus dels carburants, quasi d'un 18% la gasolina, i també de l'electricitat, gairebé un 20%. En tot dos casos ja veníem d'una sobreproducció d'aquests recursos i el confinament ha agreujat aquesta crisi dels preus.

Anar al contingut