ANÀLISI

Sloooooow. Fast, fast

La tria del que mengem importa

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Paula Molés

Redactora especialitzada en gastronomia

@PaulaMols
Actualitzat

Hi ha maneres i maneres de menjar. No és el mateix menjar amb un tàper a la feina, fer un gran àpat de celebració, un sopar a cremadent per no arribar tard al cine o un dinar que s'allarga fins al berenar.

Quan parlem de ràpid o lent, no tan sols ens referim a com mengem, sinó a què mengem. Aquí també hi ha maneres i maneres de menjar. Ho explicava fa uns dies Carlo Petrini, al Prat de Llobregat, l'horta metropolitana de Barcelona. Petrini és el fundador i creador del moviment "slow food" i a ell li devem el concepte de "slow" aplicat al menjar, una idea carregada de política.

Petrini va néixer al nord d'Itàlia, una zona on cuinen la "peperonata", un plat a base de pebrots. Fan "peperonata" perquè allà els pebrots són molt bons, petitets i dolços. Fa uns anys, de visita, va demanar "peperonata" en un restaurant i hi va notar un gust diferent. Va preguntar d'on eren els pebrots. Li van dir que d'Holanda. Els pebrots holandesos són més barats i no es fan malbé tan ràpid. Petrini explica la resta de la història.

Que es perdin productes autòctons no només passa a Itàlia, passa arreu del món. I és per això que Carlo Petrini parla de criminals, la paraula més repetida en la seva conferència al Prat.

El sistema d'agricultura intensiva és un sistema criminal perquè privilegia les races i les espècies més fortes i productives, maltracta les peces lletges, acaba amb la biodiversitat i destrueix els petits productors. Aquest és el quid de la qüestió del moviment "slow food".

Molt bé, aquest és el problema, però quina és la solució? Petrini torna a parlar de política.

Cultura alimentària i sentit comú, vaja! Prendre consciència que la tria dels productes que mengem no és una fotesa. Menjar allò que sigui de temporada, allò que s'hagi conreat al més a prop possible, allò que tingui un millor gust i pagar un preu just pel valor que té.

Anar al contingut