ANÀLISI

Sito Alonso: "13 reasons why"

La humilitat, l'empatia, la comunicació o la feina obsessiva són algunes de les moltes qualitat del nou entrenador del Barça de bàsquet

Actualitzat

El Barça ja té nou entrenador. Però per què Sito Alonso?

1. No era la primera opció però el fet que no hagi vingut Jasikevicius no implica que els resultats hagin de ser pitjors. Si la presumpció d'innocència és important en justícia, el benefici del dubte és imprescindible a l'inici de qualsevol projecte.

2. Coneix l'ACB. La major part de les alternatives a Bartzokas eren tècnics amb ample de via europeu però sense recorregut en "rodalies". Sito Alonso té un ampli bagatge en clubs ACB.

3. És un tècnic jove i està de pujada. L'ambició, per tant, és inherent a l' època de la vida que li ha tocat viure i que el duu a entrenar equips cada cop més ambiciosos. Malgrat que les bones sensacions en alguns moments de la temporada passada no s'han traduït en resultats, enlloc no està escrit que el millor, per a Sito Alonso, no estigui per arribar. Té 41 anys però és 'veterà' perquè entrena des que era adolescent. El fet que no hagi estat un jugador de bàsquet d'èlit i la joventut poden semblar hàndicaps, però l'experiència entrenant, fins i tot en algú tan jove, pot ser un grau.

4. Amb Xavi Pascual com a referent. Ha tingut i té els seus detractors, però ningú pot negar que la millor època de la història del Barça de bàsquet pel que fa a títols són els primers cinc  anys de Xavi Pascual com a entrenador del Barça. Amb Pascual són amics i comparteixen ètica de treball i algunes coses més.

5. És un treballador obsessiu. Contrasta amb l'època de la qual sortim, amb un Bartzokas laxe,  que apostava per una filosofia més relaxada perquè el talent dels jugadors trobés vies per fluir. Alonso és metòdic i minuciós, i cal veure si sap trobar el punt mig entre tàctica i fantasia.

6. El planter. Ha crescut a Badalona i per tant està acostumat a treballar amb jugadors joves. En la presentació ha respost convençut les preguntes sobre els joves, però ha recalcat que, en el fons, es tracta de crear les condicions perquè floreixin els joves valors. Però que aquests juguin, a última hora, dependrà d'ells mateixos.

7. Empatia. Nascut a Madrid, Sito Alonso és castellano-parlant. Les primeres paraules de la roda de premsa, però, van ser fetes en català. Alonso sap que l'afició del Palau li agrairà aquest i altres gestos futurs que vagin en aquesta mateixa línia.

8. Navarro. Ha sabut driblar la incòmoda pregunta sobre Navarro dient que compta amb ell com a referent per a la transmissió i ensenyança del mètode als que venen darrera. Això no compromet a res: ni a fer jugar Navarro per sobre les seves possibilitats, ni a relegar-lo a la banqueta. Cal deduir, per tant, que Navarro tindrà els seus minuts i que aquests arribaran en funció de l'estat en què es trobi el de Sant Feliu.

9. El llistó: és molt alt si mirem endavant, però molt baix si ens fixem d'on venim. Per tant, per poc bé que ho faci Alonso, el públic del Palau notarà una certa millora.

10. Capacitat d'adaptació. El fet de jugar en equips de perfil diferent l'ha obligat a adaptar el seu estil de joc a la idiosincràsia de cada moment. És cert, però, que no ha acabat el contracte en algunes de les seves etapes anteriors.

11. Comunica bé i té un discurs ben travat. Si a més de comunicar és capaç de transmetre (emocions) els jugadors i l'entorn faran un salt endavant.

12. És del Barça (o això ha dit en la conferència de premsa). Un dels grans culpables, Aíto, de qui diu haver-ne après moltes coses.

13. La humilitat. Valor que comparteix amb Ernesto Valverde, amb qui té amistat de l'època de Bilbao.

Anar al contingut