5 raons per no perdre't "Chernobyl", la sèrie d'HBO
És meravellosament fàcil entendre per què la xarxa va plena d'elogis a la recreació televisiva de la tragèdia nuclear del 1986 a Ucraïna
5 raons per no perdre't "Chernobyl", la sèrie d'HBO
Serioses

5 raons per no perdre't "Chernobyl", la sèrie d'HBO

És meravellosament fàcil entendre per què la xarxa va plena d'elogis a la recreació televisiva de la tragèdia nuclear del 1986 a Ucraïna

Cristina Bordas
5 raons per no perdre't "Chernobyl", la sèrie d'HBO

HBO ho ha fet molt bé. Després del comiat de "Game of Thrones", no només ha aconseguit que els serièfils no l'abandonem amb propostes com "Gentleman Jack" o "Years and years", sinó que la continuem venerant gràcies a l'elegància terrorífica de "Chernobyl", que ja encapçala el rànquing de millors sèries de la història a IMDb. Costa trobar motius per no veure-la, així que ens concentrarem en els que ens hi empenyen.

1. La denúncia política. "Quan la veritat ofèn, mentim i mentim fins que no recordem ni que hi és. Però segueix allà. Cada mentida que expliquem és un deute amb la veritat. I tard o d'hora aquest deute es paga." La negligència i irresponsabilitat del govern de la Unió Soviètica, encegat per protegir la seva imatge de poder i superioritat, queda retratada de manera clara i cruel. És cert que sent una producció estrangera no té tant mèrit, però la vergonya esquitxa tota la raça humana més enllà de les banderes.

2. El càsting. Hi ha qui es queixa que els ciutadans ucraïnesos i russos parlin anglès, però no podem oblidar que neix d'una coproducció entre HBO i Sky UK. Fareu bé d'obviar la incongruència per gaudir de l'excel·lent interpretació d'actors com Jared Harris, Stellan Skarsgård o Emily Watson, que tot i posar-se en la pell d'un personatge fictici colpeix amb cada mirada.


3. L'atmosfera tòxica. Pot semblar una llicència literària, però és cert que mirant el primer capítol vaig tenir la sensació que faltava oxigen a casa. És admirable com, a través de petits detalls i sonoritats, transmet una onada de fum grisa i asfixiant que contagia. Una bufetada sobre els riscos i conseqüències de jugar a ser Déu amb l'energia nuclear.

4. La direcció. Cada travelling, cada silenci, cada fotografia desoladora de la catàstrofe... fins a l'última espurna de l'explosió que va convertir Txernòbil en un infern inhabitable és al lloc on toca. El responsable, Johan Renck, ha treballat abans en sèries com "Breaking Bad" i "Vikings".


5. La conscienciació. No em puc permetre el luxe de valorar la rigorositat científica del que s'hi explica, però la voluntat divulgativa és indiscutible i torna a posar sobre la taula el debat sobre les centrals nuclears.

Com diu David Simon, creador de "The Wire" i una de les ments més enriquidores de la televisió, quina peça més acurada i treballada d'HBO!

 

 

Val la pena tenir en compte que el seu creador, Craig Mazin, ha posat a disposició dels espectadors els guions de la sèrie.

 


ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut