Cinc sèries d'autora: d'"I may destroy you" a "Derry Girls"
Phoebe Waller-Bridge a "Crashing", la seva primera sèrie com a creadora
Sèries i punt

5 sèries on elles manen

Les millors propostes de Netflix, HBO i Filmin creades per dones

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Redactora de Mitjans Digitals especialitzada en sèries

@CrisBordas
Actualitzat

Fa només una dècada era una autèntica anomalia, però cada vegada són més les dones que aixequen una sèrie de zero o es posen en el paper de showrunner. Hi ha molta vida més enllà de "Girls" o "Fleabag"!

1. I may destroy you (HBO)

Michaela Coel no en té prou de ser escriptora, cantautora, poeta i actriu. El 2020 va firmar una de les millors sèries de l'any, protagonitzada per una escriptora i influencer d'èxit amb el repte de reconstruir una nit traumàtica que no recorda.

Entre les seves virtuts, cal subratllar el contrast de la posada en escena colorista i la cruesa del relat, que explora una de les pitjors xacres socials des de tots els angles. Un crit de denúncia que no cau en el maniqueisme i aconsegueix un gran cop d'efecte al primer i últim capítols.

2. Crashing (Netflix)

La guionista, actriu i creadora Phoebe Waller-Bridge ha rebut un gran reconeixement gràcies a les més que recomanables "Fleabag" i "Killing Eve", però abans d'omplir les prestatgeries d'Emmys i Globus d'Or ja reclamava que li seguíssim les passes.

La seva comèdia "Crashing" és un experiment de convivència meravellós, protagonitzat per companys no de pis, sinó d'hospital abandonat. L'ordre del dia: amor, passió, art i crisis existencials. Costa dosificar.

3. Derry Girls (Netflix)

Firmada per la dramaturga i guionista Lisa McGee, nascuda a Derry, Irlanda del Nord, les seves protagonistes són alumnes adolescents d'una escola de monges. Estridents, egocèntriques i en molts casos ridícules, es fan estimar des del principi.

Ambientada a l'Ulster dels anys 90, en ple conflicte nord-irlandès, la seva capacitat de fer-la grossa i perdre el control de la situació és realment entranyable.

12 capítols de 20 minuts amb una banda sonora de pura nostàlgia per fer viatjar (i desconnectar) la ment. Està previst que la 3a temporada, endarrerida a causa de la pandèmia, s'estreni aquest any.

4. Sex education (Netflix)

Teràpia sexual gràfica per a adolescents que també sedueix els adults a través d'un ventall de personatges carismàtics.

Entre hormones i experiències vergonyants, Laurie Nunn, showrunner i guionista, ens proposa una sèrie amb molta ànima i personatges en conflicte que funciona per a totes les generacions, lluint un gran sentit de l'humor i una banda sonora excel·lent.

La meitat dels capítols han estat dirigits per dones i, si la Covid ho permet, la 3a temporada s'estrenarà el 2021 amb nous fitxatges com el de Jemima Kirke ("Girls").

5. The split (Filmin)

Si em pregunten, no crec que sigui una sèrie ni memorable ni imprescindible. De fet, no en destaquen ni els diàlegs ni els girs argumentals, però només per la qualitat interpretativa dels seus protagonistes i l'addicció que creen les seves trames culebronesques ja pot valer la pena.

L'escriptora i productora Abi Morgan, també responsable, entre d'altres, de la gran sèrie "The hour", ens endinsa en el fangar d'una família d'advocades especialitzades en casos de divorcis. Com sempre, l'actriu Nicola Walker es menja la pantalla.

Renovada a la BBC per a una 3a i última temporada.

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut