Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Saura diu que reclamaran al fiscal general de l'Estat que demani la nul·litat del judici a Companys

El conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, ha avançat a Catalunya Ràdio que l'Executiu instarà el fiscal general de l'Estat a demanar la nul·litat del judici sumaríssim a Companys, un cop s'aprovi la llei de memòria històrica de l'Estat.

Actualitzat
En declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha explicat que encara no han adoptat una postura comuna sobre aquest tema amb els socis de govern, però tot i això s'ha mostrat confiat que no s'allunyaran de la seva proposta. "Estic absolutament convençut, per converses que he tingut amb membres del govern, que un cop s'aprovi la llei... i la llei obre la porta a la nul·litat del judici, el govern català el que ha de fer, immediatament, és demanar al fiscal de l'Estat que actuï i que demani la revisió i la nul·litat del judici a Lluís Companys. Crec que és una assignatura pendent que Catalunya té", ha remarcat en aquest punt.
Per ell, el "nivell de condemna" de la llei espanyola i la "declaració d'il·legitimitat que fa obre la finestra a la declaració de nul·litat", de manera que, segons ell, l'executiu català ha d'adreçar-se al fiscal general de l'Estat per reclamar-li que actuï en conseqüència. "El govern català farà i demanarà formalment quan s'aprovi la llei que el fiscal de l'Estat promogui, que és qui ho ha de fer, la nul·litat d'una sentència que és absolutament injusta de forma... de fons... Alhora donarem suport jurídic a totes les persones que individualment o col·lectivament en vulguin demanar també la nul·litat", ha afegit.
Pel que fa a les reclamacions particulars o col·lectives, el conseller de Relacions Institucionals proposa obrir un "procés estàndard" per evitar que els reclamants hagin d'anar d'una finestreta a una altra i que la demanda de nul·litat es converteixi en un "viacrucis". Segons diu, la Generalitat s'encarregarà de "donar suport jurídic i facilitar l'administració i gestió d'aquest procediment".
D'altra banda, Joan Saura també ha explicat que a partir de l'1 de gener de l'any que ve es començaran a multar els vehicles que circulin per sobre dels 80 quilòmetres per hora a l'àrea metropolitana. D'aquí a 15 dies, l'1 de novembre, començarà el període de notificacions per sensibilitzar els conductors i informar-los de l'aplicació de les sancions que recull el decret de la Generalitat per reduir la contaminació als voltants de Barcelona.
Convençut que la contaminació "depèn" de la velocitat, el conseller ha rebutjat la proposta del RACC d'aplicar una regulació variable del límit de velocitat per reduir la congestió. "El problema de la congestió és un altre tema, és a dir, el problema de la congestió no l'acabarem fins que no hi hagi una millora importantíssima del transport públic. Si algú pensa que la congestió de l'àrea metropolitana la podem tirar endavant o superar a partir del transport privat s'equivoquen".
El titular d'Interior també s'ha referit a ETA. Segons ha dit, des del trencament de la treva s'ha incrementat la col·laboració antiterrorista entre els Mossos i la policia de l'Estat, tot i que a hores d'ara es descarta que la banda terrorista estigui instal·lada a Catalunya. "En aquests moments ni el ministre Rubalcaba ni jo, amb els aparells policials de l'Estat i amb els nostres, tenim indicis d'un comando estable. No els tenim, però això no vol dir que ETA no agafi un dia un cotxe i entri aquí i dispari o hi posi una bomba".
Finalment, Saura s'ha lamentat dels pocs resultats obtinguts pel Centre d'Operacions Ferroviàries Barcelona 2007 (CECOF) i ha remarcat la importància de fixar el traspàs de rodalies amb els diners pertinents. "Sense inversions no podem, el govern català no pot... ja l'hi dic, no és que no puguem, és que no acceptarem una transferència sense inversions. És a dir, no volem que ens passin un malalt, volem que ens passin amb salut... i si té algun costipadet, les pastilles perquè després li passi". 
 
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut