Meló i síndria, dues cucurbitàcies que ens ajuden a passar la calor de l'estiu
Un restaurant caníbal a Berlín

Saps triar bé el meló i la síndria i que no et recordin un cogombre?

Les dues fruites cucurbitàcies són boníssimes si estan al punt però un cop collides no segueixen madurant i és important saber escollir-les

Toni MassanésActualitzat

La síndria se la coneix amb múltiples noms: sindriera, meló d'aigua, meló de moro o meló d'Alger… N'hi ha amb llavors blanques o negres i fins i tot sense llavors; aquesta última varietat no és un transgènic, sinó un híbrid no fèrtil i, per això no conté llavors.

El meló, té múltiples varietats: groc, verd o combinat per fora, rodó o allargat, de polpa blanca, groga o bé taronja. El tenim de temporada a les nostres terres des del juny fins a l'octubre.

Un cop collits, tant el meló com la síndria són dues fruites que no segueixen madurant i, per tant, és millor escollir-les al punt de maduració òptim quan les comprem. Com ens pot passar amb els alvocats, l'interior del meló és tota una sorpresa. Endevinar quin dels melons de la fruiteria està més al punt és qüestió de tacte, olfacte i fins i tot d'oïda!

Què ens aporten nutricionalment?

El meló destaca pel seu contingut en aigua (80%), només superat per la síndria, que conté aigua en un 90%. Per aquest motiu, la síndria és un excel·lent hidratant. Molt interessant, justament, en l'època en què es produeix, a l'estiu, quan aquesta hidratació és més necessària. 

 

El gust dolç però delicat del meló ens fa intuir que la quantitat de sucres que conté és moderada (només unes 50 Kcal per 100 g de fruita). Conté vitamina C, potent antioxidant, i minerals, destacant el potassi i el magnesi. L'abundància de potassi i aigua el converteix en l'aliment diürètic per excel·lència, la qual cosa és beneficiosa pels qui tenen hipertensió o retenció de líquids. No obstant, els que tenen insuficiència renal i la seva dieta requereix un control del potassi hauran de restringir el consum de meló.

Com els cuinem?

Partim de la base que la millor manera de menjar-se la fruita és tal com ve. Però tant la síndria com el meló admeten moltes opcions, per exemple, les sopes o cremes de meló o els gaspatxos de síndria. Una bona idea per aprofitar el meló és fer-ne una sopa amb menta, ben refrescant, o el clàssic meló amb pernil (i altres salaons). També el podem fer servir per fer mojitos o posar-ne a les amanides. La síndria és meravellosa per fer-ne gaspatxo, xarrups, batuts (amb llets vegetals també funciona molt bé) i també combina molt bé en format amanida.

Aquí pots llegir més articles del director de la Fundació Alícia

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut