Només a Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones d'aliments cada any, segons dades de l'Agència Catalana de Residus. Amb tot aquest menjar que es llença literalment a les escombraries es podria alimentar 500.000 persones durant un any. Ens pot semblar que aquest tema no va amb nosaltres. Que qui s'ha de preocupar d'això són els restaurants, els hotels o la indústria alimentària. Però el cert és que el 30% de tot el malbaratament dels aliments es produeix a casa. Per això us proposem alguns trucs per minimitzar el malbaratament de menjar que, a més, tenen avantatges afegits. 1. Planificar els àpats Això, a banda de proporcionar una certa pau mental, perquè evita aquell moment de fer el sopar, obrir la nevera i descobrir que només hi queda un trist iogurt, ens permet no comprar més del que necessitem: si sé que necessito cinc cebes, no en compraré set perquè dues s'acabin fent malbé al rebost. A més a més, de retruc, la planificació ens ajudarà a abaratir una mica la cistella de la compra, perquè evita les compres per impuls. 2. Afegir a la llista de la compra el que ja tenim a casa Si ja tenim ous, encara que estiguin d'oferta, no en comprarem més. Per cert, ull amb les ofertes, que les carrega el diable: ens cal realment aquell 3x2 d'un producte que s'acabarà fent malbé? 3. Comprar a granel sempre que es pugui Té l'avantatge que ens permet comprar només el que necessitem i sense contaminar tant perquè reduïm els plàstics i els cartrons dels envasos.   4. Conservar els aliments en condicions És molt important conservar bé els aliments perquè no es facin malbé i no ens facin mal. Cal consumir sempre els productes amb la data de caducitat més pròxima, i si fem servir recipients hermètics i no els envasos originals, això ajuda a conservar els aliments més temps. És important evitar el plàstic quan l'aliment és calent. Les botigues d'aliments a granel ens permeten comprar només allò que necessitem 5. Netejar periòdicament la nevera Això és important per higiene, per seguretat alimentària i per conservar bé els aliments. Netejar ens obliga a ordenar la nevera, i això també ens ajuda a saber el que ja tenim a casa per a la següent compra. També és important col·locar-hi bé els productes: la zona més freda de la nevera és la de les lleixes de baix i la més calenta, la de la porta. No poseu el peix a dalt de tot, que es farà malbé abans. 6. No llençar res que estigui en bones condicions Fem cuina de reaprofitament, com les nostres iaies; per exemple, podem fer servir les parts de les verdures que no ens mengem per fer brous o cremes. 7. Aprofitar el congelador! El congelador no serveix només per tenir-hi els glaçons. La congelació és de gran ajuda per reduir el malbaratament alimentari. Fem-lo servir si marxem de viatge, si algun aliment que es pugui congelar està a punt de fer-se malbé o si hem comprat grans quantitats d'algun aliment fresc. L'any 2030 s'hauria de reduir a la meitat el malbaratament d'aliments, segons els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU. Seguint aquests senzills gestos quotidians posarem el nostre gra de sorra per aconseguir-ho i ajudarem a reduir l'impacte mediambiental que suposa.