La sal és un ingredient present a les cuines de tot el món. És apreciada per la seva capacitat de potenciar el gust dels aliments i n'hi ha que no conceben els plats sense com a mínim un toc. Ara, el problema arriba quan en consumim en excés. La responsable no és la sal, sinó el sodi que conté, un mineral imprescindible per a l'organisme si el prenem amb mesura, però perillós si el consum és excessiu. La dietista i cuinera Gina Estapé ens ajuda a fer un bon ús de la sal a la cuina i ens proposa alternatives. Però, quant sodi hauríem de prendre com a màxim? Segons recomana l''OMS, la quantitat màxima de sodi sal que hauríem de consumir és de 2 grams al dia, que equivaldria a  5 grams de sal,    més o menys una culleradeta de cafè. Però cal tenir en compte que molts aliments ja porten el sodi incorporat i per tant cal mesurar quanta sal hi afegim. "És important saber que moltes vegades l'excés de sal a la dieta no prové de la que nosaltres afegim, sinó dels productes processats que comprem; el 80 % de la sal que consumim prové de precuinats, conserves, formatges curats, embotits, fumats, sopes de sobre i brik..." Hem de vigilar especialment amb les galetes, la brioixeria industrial i altres productes similars, que contenen molta sal malgrat ser dolços.   No hem d'oblidar que consumir sodi en excés pot provocar problemes de salut com retenció de líquids o hipertensió arterial, que és la principal causa d'ictus i una de les causes més importants dels infarts. Per això cal aprendre a reduir progressivament la ingesta de sal, començant per evitar al màxim el consum de productes processats. "Cal acostumar el paladar a menjar amb menys sal. És normal que al principi trobem els aliments insípids, però si s'abaixa progressivament, t'acabes adaptant i notes més l'excés de sal. Si comprem productes processats, és recomanable llegir a les etiquetes la quantitat de sodi o sal que porten, tal com fem amb el sucre. Això ens ajuda a agafar consciència de les quantitats que n'ingerim."   El paper que té la sal a la cuina no és fer-ho tot més salat, sinó potenciar el sabor natural de l'aliment i mantenir l'equilibri dels minerals.   "Quan afegim sal a l'aigua de bullir les verdures el que fem és ajudar a preservar els minerals i el sodi que contenen. Per això quan fem brou és millor posar la sal al final, ja que ens interessa que els minerals i els sabors dels ingredients passin a l'aigua, que és el que ens prenem."   Com podem substituir la sal?  "Altres productes poden fer el paper de la sal, ja que hi ha persones que tenen restringit el seu ús i d'altres que directament no en poden prendre."   Descobrim les alternatives a la sal amb plus de sabor!  Les espècies són el gran substitut de la sal. Es poden fer servir a l'hora de cuinar l'aliment i també en podem fer una vinagreta infusionant-les amb oli   Llevat nutricional: és un producte que es conrea expressament per fer de condiment. S'utilitza molt en dietes veganes i vegetarianes, té un sabor que recorda el parmesà, i s'utilitza per fer pestos o per afegir pel damunt dels plats Llavors de sèsam, de lli, de carbassa Herbes aromàtiques: julivert, coriandre, cibulet, menta... També les podem infusionar amb oli "Cal vigilar amb la salsa de soja, perquè conté molta sal. Si s'amaneix un aliment amb soja no cal afegir-hi sal."     Recordem que la qualitat de la sal també és important. Cal triar una sal natural sense refinar. "No cal anar a buscar sal de l'Himàlaia, no és més saludable. Una sal marina sense refinar seria una bona opció. Com que mengem peix, tampoc ens faria falta una sal iodada. La sal amb espècies i verdures és una bona manera de condimentar."   La Gina Estapé ens proposa un condiment molt saborós que podem tenir al congelador a punt per servir: - Triturat de llavors de carbassa, llevat nutricional i cúrcuma 4 cullerades de llavor de carbassa 2 cullerades de llevat nutricional 1 cullerada de cúrcuma 1 pessic de pebre negre Triturar tots els ingredients junts, fins que quedi una pols homogènia. Es pot guardar al congelador amb un pot de vidre (no es congela). Ideal per condimentar amanides, cremes o verdures al forn.