8 mites sobre la fruita: tota la veritat
Sí, la fruita és molt saludable, però quanta n'hem de menjar? Els sucres que conté engreixen? A la nit no va bé?
8 mites sobre la fruita: tota la veritat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Sans i estalvis

8 mites sobre la fruita: tota la veritat

Sí, la fruita és molt saludable, però quanta n'hem de menjar? Els sucres que conté engreixen? A la nit no va bé?

Adam MartínActualitzat

Tots sabem que la fruita és un aliment relacionat amb la salut, però també sentim a dir que té massa sucres, que ens pot engreixar o que no s'ha de menjar al vespre. Què hi ha de cert, en tot això?

1. Tots els estudis ben fets associen el consum de fruita a la prevenció d'alguns problemes i malalties metabòliques, com l'obesitat, la diabetis 2, la hipertensió o les malalties cardiovasculars. Fins i tot l'OMS li dedica un apartat especial per fomentar-ne el consum.

2. Quanta? Les recomanacions oficials van de tres a cinc peces al dia, però són recomanacions de mínims i no de màxims. Per tant, en podem menjar més, sense problema, però han de ser peces de fruita i no sucs, que no és el mateix.

3. Què aporten? Ens aporten hidrats (energia), fibra i molt poques quilocalories per ració i són una font excel·lent de vitamines i minerals. Però també contenen fitonutrients a dojo (substàncies químiques beneficioses per a la salut, com els antioxidants).


4. No tenen molts sucres? Un plàtan d'uns 90 grams pot contenir uns 20 g de sucres entre la sacarosa i la fructosa, però la presència de la resta de nutrients, en especial la fibra, en modifica i regula l'absorció. Són sucres sans, el que l'OMS anomena "sucres intrínsecs" i es metabolitzen diferent que els sucres afegits. 

5. Però no engreixen? Qualsevol aliment, per sa que sigui, ens pot engreixar si ens passem. Ara bé, els estudis associen les dietes amb presència de fruita  amb un menor perímetre abdominal i un pes més baix a llarg termini en adults.

6. I per sopar tampoc? Les calories de la fruita són les mateixes a qualsevol hora del dia i la nostra capacitat digestiva i metabòlica, més o menys també. En un cos sa i amb una dieta sana, l'energia que no gastem durant la nit (que en gastem, i força) s'emmagatzema en forma de glucogen i no de greix. Ara bé, si arribem al vespre amb un excés de quilocalories ingerides al llarg del dia, qualsevol aliment ens engreixarà, no només la fruita.

7. I després d'un àpat no diuen que se't posa malament? O abans? No hi ha cap argument fisiològic que suporti aquesta afirmació i, de fet, hi ha fruites que contenen substàncies (enzims) que precisament ens poden ajudar a digerir millor alguns nutrients. Ara bé, si rematem un àpat abundant amb molta fruita, és probable que l'àpat se'ns posi malament, però la fruita no en té la culpa: nomes és la gota que ha fet vessar el got.

8. Dit tot això, hi ha persones que poden tenir problemes amb la fruita. Per exemple, si presenten una intolerància a la fructosa, o per altres raons. Si no se't posa bé, no en mengis: pots obtenir beneficis similars de les hortalisses i les verdures.  

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut