Sans i estalvis

7 claus per evitar l'insomni després de sopar

Què evitar i què potenciar per dormir millor segons la dietista Gina Estapé
Adam Martín / Albert Gimeno
TEMA:
Salut
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Agafar el son és un problema molt comú que cada cop afecta més gent. Per què ens passa això? I sobretot, què hem de fet per evitar aquesta sensació tan desagradable?

La dietista Gina Estapé ens explica els avantatges d'una bona alimentació per esquivar l'insomni i dormir més bé. A partir de les seves recomanacions, us hem preparat una guia per identificar què evitar i què potenciar en el moment de preparar el sopar.

7 claus per evitar l'insomni després de sopar

Què evitar?

 

  • Aliments molt elaborats: els condiments, les salses i els fregits dificulten en excés la digestió. Una digestió difícil i pesant ens complica agafar el son, ens provoca tenir un son més lleuger i/o despertar-nos amb facilitat. És interessant fer preparacions suaus, potenciant els aliments cuits tant al forn com bullits.

 

  • La ingesta en excés de líquids abans d'anar a dormir ens pot provocar interrupcions inesperades a la mitjanit, així com una digestió més lenta. És recomanable evitar sopes i infusions en aquest àpat.

 

  • Aliments processats: les farines refinades i els sucres són dos elements que estan presents a la gran majoria de productes que trobem al supermercat. Cal allunyar-nos el màxim possible de les galetes, el pa i la brioixeria industrial.

 

  • Estimulants: la cafeïna, la teobromina i el cacau són tres estimulants que formen part del nostre dia a dia. Ara bé, n'hem de reduir el consum a mesura que s'acosta l'hora d'anar a dormir.

 

Què potenciar?

 

  • Facilitar la digestió prioritzant aliments cuinats al forn, al vapor o saltejats. També aliments amb pocs greixos i un nivell moderat de proteïnes, com el peix blanc o l'ou. Menjar amb consciència i relaxats també ens ajudarà a fer més bé la digestió.

 

  • Fonts de triptòfan: el triptòfan és el precursor de la serotonina, i la serotonina és el precursor de la melatonina, l'hormona que ens ajuda a dormir. Aquesta última substància és l'encarregada de regular el cicle del son; per tant, és important potenciar la seva segregació si el que volem és dormir més i millor. Aliments com el peix blau, l'alvocat, l'ou o el plàtan ens poden ajudar a fer-ho.

 

  • Les fonts d'hidrats de carboni complexos augmenten la insulina en sang, facilitant així l'entrada de triptòfan al cervell. Els cereals integrals, les verdures dolces o els tubercles ens poden ajudar indirectament a segregar melatonina.

 

 

Gina Estapé destaca que és recomanable sopar d'hora, i com a mínim deixar passar una hora entre l'àpat i anar a dormir. A més a més, consumir pantalles blaves com la televisió, l'ordinador o el mòbil disminueix la producció de melatonina.

ARXIVAT A:
Salut Alimentació

ÀUDIOS RELACIONATS