ANÀLISI

Robots: Quasi humans?

Podran les màquines, cada cop més intel·ligents, desenvolupar emocions o instint de supervivència?

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

La Unió Europea vol ser la primera a legislar sobre intel·ligència artificial per regular com els robots, cada dia més intel·ligents i més presents al nostre dia a dia, poden afectar diverses àrees de la nostra vida, com ara l'accés a la informació, la feina o, fins i tot, les emocions.

Les màquines intel·ligents han assolit un paper destacat en la indústria i també en la medicina, on són capaces de desenvolupar operacions quirúrgiques molt precises, i també s'estan començant a utilitzar com a acompanyants per a infants hospitalitzats o en l'assistència a malalts i gent gran. I ja es parla de cotxes autònoms, que no necessitaran conductor, o de futurs robots que podran fins i tot realitzar tasques creatives, fins ara reservades als humans.

Els més alarmistes pensen que la combinació d'aquestes dues característiques, l'autonomia i la creativitat, col·locarà la intel·ligència artificial en un lloc de privilegi per fer feines d'alt nivell, cosa que posarà en perill no només llocs de treball repetitius, sinó també ocupacions molt més qualificades; i vaticinen que fins a un 50% de la població podria arribar a perdre la feina, substituïda per robots, en un futur no gaire llunyà. Per contra, els optimistes defensen que la desocupació no superarà el 20%, que afectarà sobretot les feines de nivell baix i mitjà i que en molts casos quedarà compensada pels nous llocs de treball que apareixeran.

En qualsevol cas, haurem de conviure amb robots i l'evolució dels algoritmes tindrà afectacions en la nostra vida que ara no ens podem ni imaginar.

Ja és una realitat que, quan dues persones fan una cerca per internet, encara que busquin la mateixa paraula, els primers resultats que obtenen són diferents, com si algú decidís allò que cal mostrar primer a cadascuna d'elles. I quan busquem llibres en biblioteques digitals se'ns ofereixen llistes que exclouen alguns títols que ens podrien interessar.

D'això, en diuen dades personalitzades, però no es podria convertir també en control i restricció de l'accés a la informació? Fins a quin punt la intel·ligència artificial podria provocar, fent-ne un mal ús, que es posés en perill la mateixa essència de la democràcia? O pensant en altres camps, quins efectes emocionals tindria per a un avi o per a un infant arribar a establir relacions afectives amb un robot perquè és el cuidador o el company de jocs i, per tant, tendíssim a humanitzar-lo?

I em pregunto si aquestes màquines, que seran tan superintel·ligents, podran arribar també a ser conscients de la seva pròpia existència. Tindran sentit de vida i, per tant, instint de supervivència? Com actuaran en situacions conflictives, com ara quina vida cal salvar en un accident inevitable? Desenvoluparan algun tipus d'emoció, com por o empatia? I nosaltres, podríem arribar a enamorar-nos d'un robot, com el protagonista de la pel·lícula "Her"?

El debat ja és sobre la taula i tot just acaba de començar.

Anar al contingut