Ritual de festival

Com la notícia acaba sent allò que d'aquí uns mesos serà notícia

Actualitzat

Ho reconec. Crec que m'ho passo més bé amb tot el ritual que envolta cada any la presentació del cartell del Primavera Sound que amb el festival pròpiament dit. M'explico amb un símil futbolístic. Penseu en el sorteig de la Champions League. Aquell moment de saber contra qui jugarà el teu equip favorit i l'emoció prèvia que comporta.

Quan vaig descobrir el festival, em va sorprendre que el ritual per presentar el cartell consistia en el fet que un dels directors, Gabi Ruiz, anava publicant missatges amb links de Youtube, i cadascun corresponia a un artista confirmat.

A partir del 2013 la presentació del cartell va transcendir a un esdeveniment gairebé tan important com el festival: primer, amb aquella gala a la Sala Apolo i, al cap d'un any, amb la pel·lícula que es va projectar als cinemes Aribau.

L'any passat la idea no va ser gaire reeixida. Es van publicar unes xifres amb un compte enrere, però al final tot es va precipitar. Aquest cop també s'ha filtrat, unes hores abans del dia previst. El western amb què s'ha presentat val molt la pena, així com la prèvia.

Els festivals com el Primavera són com aquells llibres de "Tria la teva aventura". Una aventura on tenen cabuda el jazz d'avantguarda dels Art Ensemble of Chicago, el pop estrambòtic dels Sparks o els pioners del punk d'extraradi La Banda Trapera del Río.

Sí, pots plorar per la seva massificació o perquè no coneixes ni la meitat del cartell, però el Primavera és un dels pocs festivals on els programadors saben d'on venen i on volen anar. Saben perfectament, i això també ho podríem atribuir al Sónar, al Cruïlla o al Vida, que un festival no es fa a cop de talonari. Un festival no es fa a l'estil galàctic de Florentino Pérez, i amb això sí que acabo amb les comparacions futbolístiques.

Parlant d'estrelles, dijous en vaig veure una a L'Auditori. Algú que ha sabut traduir en música la privilegiada ment de Stephen Hawking ("La teoría del todo") i el llenguatge dels extraterrestres d'"Arrival". Parlo de l'islandès Jóhann Jóhannsson, a qui tornarem a veure, per cert, al Primavera Sound.

Anar al contingut