Xantal Llavina: "Amb el coronavirus, ens hem digitalitzat per força tots i totes"
La directora i presentadora del "Revolució 4.0", de Catalunya Ràdio i TV3, dona eines i crida a sumar esforços digitals per lluitar junts i confinats
Xantal Llavina: "Amb el coronavirus, ens hem digitalitzat per força tots i totes"
Revolució 4.0

Xantal Llavina: "Amb el coronavirus, ens hem digitalitzat per força tots i totes"

La directora i presentadora del "Revolució 4.0", de Catalunya Ràdio i TV3, dona eines i crida a sumar esforços digitals per lluitar junts i confinats

Xantal Llavina
TEMA:
Coronavirus
Xantal Llavina: "Amb el coronavirus, ens hem digitalitzat per força tots i totes"

Dotzè dia de confinament. El temps passa lent, però la paciència i l'empatia en aquest moment tan greu que viu tot el món ho supera tot. Segueixo amb la meva parella i amb la meva filla confinats a casa, com la majoria del país. Teletreballant, jugant amb la nena i esperant que arribin bones notícies, ja que les xifres de morts són molt preocupants i angoixants i desitjo que comenci a baixar la corba de positius per coronavirus.

Ens han avisat. Venen dies complicats, estem vivint un moment greu i històric que mai més oblidarem, tenim amics personals afectats pel virus i el més important és que la gent es quedi a casa i parem aquest terrible, atroç i espantós virus.
 

Digitals, per força i per a sempre

Aquests dies, a banda de patir, ha passat un fet sociològic important i és que ens hem tornat tots digitals per a sempre. Estem vivim la Revolució Digital, la que ens porta moltes transformacions, i el coronavirus, ens agradi o no, també en les està portant.

Quan tens necessitats digitals noves et reinventes.

Hem parlat tots amb els nostres familiars pel FaceTime de WhatsApp, per poder-nos veure, ja que ens trobem a faltar i no ens podrem abraçar ni veure'ns durant un temps; hem fet teletreball amb l'ordinador i amb reunions virtuals via Skype; hem vist reunions de polítics per videoconferència, programes de televisió via Skype i, per tant, ens hem digitalitzat per força tots i totes.

Xantal Llavina:
 

Hem estat en contacte amb desenes de grups de WhatsApp, en què no hem parat de rebre informació al mòbil del coronavirus i gairebé ja podem fer tots una tesi d'aquest maleït virus que està destrossant la vida de moltes famílies. I també, gràcies a una app engegada pel govern català, podem saber com es troben de salut els catalans. Per tant, la tecnologia és molt protagonista aquests dies i molt útil. Recomano que tothom es baixi aquesta aplicació de la Covid-19, si pot.


Quan tens necessitats digitals noves et reinventes. Hem parlat tots amb els nostres familiars pel FaceTime de WhatsApp, per poder-nos veure, ja que ens trobem a faltar i no ens podrem abraçar ni veure'ns durant un temps; hem fet teletreball amb l'ordinador i amb reunions virtuals via Skype

 

Material sanitari fabricat en 3D

Un dels problemes més importants aquests dies ha estat la falta de mascaretes i material sanitari, però hem rebut una gran notícia, gràcies una altra vegada a la tecnologia: experts en impressió 3D, enginyers, dissenyadors i programadors imprimeixen aquesta setmana de forma voluntària respiradors en 3D per augmentar la capacitat de les UCIs per atendre pacients greus i poder salvar més vides.

A Catalunya, la iniciativa, amb el nom de "3D Printing COVID-19 Task Force", forma part de la idea que encapçalen un grup d'enginyers asturians, Coronavirus Makers, que es va fer viral a través de Telegram, amb més de 21.000 integrants i que té una activitat vertiginosa. Entreu-hi i comproveu-ho.

Cada minut apareix una nova aportació en el seu mur. Hi ha converses sobre com es poden fabricar màscares i sobre com es poden imprimir algunes de les vàlvules que requereixen els ventiladors. Solidaritat absoluta, que emociona. I, a més, des de Catalunya s'ha engegat un respirador de campanya fabricat en 3D. En aquest cas, gràcies a l'aliança entre el Consorci de la Zona Franca, l'empresa Leitat, el Consorci Sanitari de Terrassa i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. Només els podem dir: gràcies, gràcies i gràcies.

Xantal Llavina:
 

Un gran canvi econòmic

La tecnologia és aliada, de moment, d'aquest atroç virus, però l'economia, no. El tema econòmic és molt preocupant a curt i a llarg termini. Més de 210.000 treballadors han vist suspès el seu contracte en només una setmana. Els acomiadaments temporals s'han disparat.
 

Segons les últimes dades del Departament de Treball, ja hi ha 210.000 catalans afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO). En total han presentat un ERTO 16.957 empreses. Nissan, Desigual i Iberia engreixen els ERTOs i es necessitaran urgentment mesures polítiques, econòmiques i fiscals per resoldre aquests greus problemes que afecten i afectaran milers de famílies. La xifra dispararà la taxa d'atur aquest mes de març. L'economia afronta una pertorbació sense precedents a causa de l'epidèmia de coronavirus. Es necessitarà una ambició molt gran també de polítiques fiscals que vinguin d'Europa. Veurem com es resoldrà...

Xantal Llavina:
 

L'experiment del teletreball

D'altra banda, una part important de la població ha vist la necessitat de conèixer de primera mà el teletreball. Cada vegada hi ha més empreses que conviden els seus treballadors a dur a terme –en la mesura del que els és possible– les seves obligacions laborals des de casa. I quins instruments ens ho poden facilitar? Doncs recomano aquests dies l'Skype.

Es podria dir gairebé que es tracta de l'estàndard de la comunicació per àudio i vídeo a través d'internet. Fa anys que està implantat. Es poden fer connexions un a un o entre diversos usuaris alhora. És ideal per fer reunions per videoconferència gratuïtes i així avançar en les tasques a fer. També hi ha Slack: és una eina ideal per comunicar-se entre els membres d'una empresa. Destaca, sobretot, per la capacitat que ofereix per compartir tota mena d'informació entre companys.

L'economia afronta una pertorbació sense precedents a causa de l'epidèmia de coronavirus. Es necessitarà una ambició molt gran també de polítiques fiscals que vinguin d'Europa.


Propostes solidàries i, potser, un Sant Jordi virtual

I a més, com que aquest mes d'abril es preveu que continuem confinats a casa, ha sorgit una altra proposta emocional i solidària: Per què no fem un Sant Jordi virtual el dia 23 d'abril? La Marta Farré, propietària de la llibreria La Singratalla de Tremp, va tancar la llibreria, com molts llibreters, i es va sumar al confinament voluntari pel coronavirus.

La llibretera de Tremp planteja un Sant Jordi virtual. Es tractaria de crear una plataforma on poder anunciar totes les activitats que es faran i fer una retransmissió en directe i poder crear videoconferències també amb autors i lectors, fent servir les xarxes socials. D'ençà que s'ha fet pública la iniciativa, ja ha rebut moltes complicitats per part d'altres llibreters i de clients. I es diu que ho haurien de tirar endavant institucions, gremis de llibreters o la Cambra del Llibre.

Xantal Llavina:
 

Tot serà qüestió de voluntats i voluntarisme. Però ara la prioritat és que no hàgim de lamentar més morts, més vides humanes.

Ens estem jugant la vida de molts ciutadans. Continuem fent tots vida a casa i que la tecnologia sigui una aliada per ajudar en el que calgui. Siguem digitals i sumem-nos a totes les iniciatives de la xarxa en què puguem donar un cop de mà. Tots i totes podem sumar. Tothom.

Espero que ben aviat tots els afectats es recuperin. Ara més que mai, som digitals, ens necessitem digitals fins que posem fi a aquest espantós virus que no esperàvem per res del món. Lluitem digitalment com a societat!

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Tecnologia
Anar al contingut