Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Revolució 4.0

Niño-Becerra: "D'aquí 60 anys dubto que es cobri pensió, ni renda bàsica"

L'economista creu que la clau del futur no està en l'augment de natalitat sinó en la productivitat

Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

El cobrament de les pensions de jubilació és una de les grans incògnites per a les generacions del futur. En els pròxims anys les prestacions estan garantides, tot i que podrien ser més baixes, però l'horitzó a més llarg termini fa anys que està en dubte.

De fet, el pla del govern de Pedro Sánchez "Espanya 2050" augura un futur econòmic més optimista en general, excepte per a la jubilació.

Actualment, per cada persona més gran de 64 anys a Espanya hi ha 3 persones en edat de treballar. Segons els càlculs presentats pel govern espanyol, però, el 2050 no arribaran ni a dues: n'hi haurà només 1,7.

"D'aquí 30 anys encara cobrarem alguna cosa de pensió, però d'aquí 60 anys, ni pensió ni tan sols una renda bàsica"

L'economista Santiago Niño-Becerra apunta que els ingressos de la Seguretat Social tendeixen a la baixa perquè, d'una banda, els salaris mitjans reals estan estancats i els de la gent més jove han baixat, i, per l'altra, cada vegada es necessiten menys hores de feina, és a dir, menys factor treball.

"Els baby boomers tindrem dret a una pensió que no està clar que es pugui mantenir d'aquí 15 anys"

El govern espanyol està impulsant una reforma del sistema de pensions, i un dels canvis que es contemplen recau en la forma de calcular la quantitat de la prestació.

La reforma, però, no inclou l'endarreriment de les jubilacions més enllà dels 67 anys, com insistia l'OCDE. En el seu informe sobre Espanya, l'Organització de Països Desenvolupats assegurava que caldria allargar encara més l'edat de jubilació i recomanava també demanar més anys de cotització per cobrar la pensió completa.

De moment, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha afirmat que el dèficit de la Seguretat Social es tancarà a finals del 2023, és a dir, que desapareixerà d'aquí dos anys. Un titular que Niño-Becerra creu que és molt llaminer però que desgranant la lletra petita no entén com s'ho farà el govern:

"Les pensions no contributives, com les de viudetat o orfandat, les envia als pressupostos generals de l'Estat, amb la qual cosa les despeses de la Seguretat Social baixaran uns 24.000 milions l'any, però després s'hauran de trobar aquests diners en els pressupostos"


Cal incentivar la natalitat, com la Xina?

El govern de la Xina ha anunciat que permetrà tenir fins a tres fills a les parelles del país, una mesura que té l'objectiu de "respondre a l'envelliment de la població" al país. Per Santiago Niño-Becerra, no és una bona solució:

"La Xina s'ha equivocat totalment. La natalitat hauria de baixar. El futur no està en la natalitat sinó a augmentar la productivitat i el capital"

De totes maneres, Niño-Becerra veu l'any 2050 com "l'eternitat" i considera que parlar ara, el 2021, del que passarà d'aquí gairebé 30 anys és "ciència-ficció".
ARXIVAT A:
Economia de butxaca Pensions Atur
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut