Niño-Becerra: "Fins que el 65% no estiguem immunitzats, no hi haurà recuperació econòmica"
El catedràtic d'Economia insisteix que s'han de posar tots els mitjans possibles per incrementar la taxa de vacunació a Espanya
Niño-Becerra: "Fins que el 65% no estiguem immunitzats, no hi haurà recuperació econòmica"
Revolució 4.0

Niño-Becerra: "Fins que el 65% no estiguem immunitzats, no hi haurà recuperació econòmica"

El catedràtic d'Economia insisteix que s'han de posar tots els mitjans possibles per incrementar la taxa de vacunació a Espanya

Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

L'atur va pujar més de set-centes mil persones a Espanya durant el 2020 i a Catalunya ja són prop de mig milió els inscrits en el registre, la segona comunitat on més s'ha disparat. A banda, a casa nostra hi ha 172.000 persones afectades per un ERTO que, si les previsions es compleixen, es prorrogarien fins al 31 de maig. Som a temps de ser optimistes? La vacuna contra la Covid també està injectant recuperació econòmica? 

El principal problema, segons el catedràtic d'Economia Santiago Niño-Becerra, és laimprovisació constantamb les mesures que estan prenent:

Espanya va darrere del virus i es van prenent mesures sobre la marxa, no hi ha una estratègia.

L'economista explica a "Revolució 4.0" que a Alemanya, quan la taxa de risc de rebrot era equivalent a una tercera part de la taxa de risc que tenim ara aquí, ja ho van tancar pràcticament tot.

El govern alemany va preguntar als autònoms quants diners havien facturat l'any anterior i els van donar el 70% d'aquella quantitat. Aquí han donat entre 1.000 i 2.000 euros, depenent de la comunitat autònoma.

Aquest exemple és una mostra de la diferència entre un país pobre, com Espanya, i un país mitjanament ric, com Alemanya o Àustria, argumenta Niño-Becerra.

La vacunació massiva, imprescindible per a la recuperació

Mentre Israel té una taxa de vacunació del 12%, a Espanya és de l'1,2%. L'economista posa aquestes xifres d'exemple per reclamar que es posin tots els mitjans possibles per augmentar el ritme de vacunació.

"Fins que no hi hagi una vacunació massiva ens podem oblidar de la recuperació. Fins que no hi hagi un 65% de persones immunitzades, no es podrà parlar de veritable recuperació econòmica."

Aguantaran les pimes?

El problema de la pime i la micropime no és que hagi de pagar, és que no ingressa. "Com volem que aguantin?" es pregunta l'economista. Encara que hi hagi una pròrroga del lloguer, que hi intervingui el govern, que hi hagi pròrroga d'impostos, les empreses continuen sense ingressar diners.

"Quan va començar la pandèmia, la banca suïssa UBS va enviar una carta als clients per avisar que aguantarien els que tinguessin reserves i fons per fer front a aquesta problemàtica. Hi ha moltes pimes japoneses que tenen reserves per a dos anys. És que és una altra galàxia!"

Futur econòmic immediat: què necessitem?

La pandèmia posarà sobre la taula quines empreses són servei essencial i quines no. La part més positiva, en consideració de Niño-Becerra, és que també netejarà les anomenades "empreses zombi". És a dir, desapareixeran empreses que en realitat estan mortes i han viscut a base de frau fiscal i ajuts. 

A Espanya es farà més evident quines zones realment tenen més possibilitats i les que no.

"Els governs de les comunitats autònomes tindran més necessitat de finançament. Catalunya tindrà un problema afegit, perquè té un dèficit fiscal interregional i aporta més del que rep."

Com es repartiran els fons europeus?

Niño-Becerra explica que el govern espanyol farà de filtre i ja ha manifestat que aquests diners seran per a projectes en la línia de la sanitat, robòtica, la digitalització, és a dir, de la nova economia. Qui té més possibilitats, doncs? 

"Les grans empreses monopolitzaran una gran part dels diners" 

Sobre el futur del comerç, el catedràtic d'Economia creu que es recuperarà en funció del que es recuperi la renda mitjana del ciutadà, però una incògnita afegida important serà veure quina proporció s'estableix entre el comerç tradicional i les plataformes d'internet.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut