Revolució 4.0

Niño-Becerra: "Del 0 al 10 el meu nivell de preocupació per l'economia és un 9"

El catedràtic d'Estructura Econòmica tomba les previsions optimistes de Pedro Sánchez i alerta sobre la possibilitat d'un nou confinament

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Es reactivarà l'economia el darrer trimestre del 2020? La recuperació que hi pugui haver abans que s'acabi el 2020 no compensarà la caiguda dels mesos anteriors, causada per la pandèmia del coronavirus. Santiago Niño-Becerra és taxatiu sobre el missatge optimista del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fa uns dies, quan parlava d'un pla per facilitar "una recuperació ràpida i sostenible". El professor d'economia i col·laborador del programa "Revolució 4.0" creu que una segona onada empitjorarà encara més els números i  avisa que no es pot descartar un segon confinament.

"Endesa, Naturgy, estan fent previsions per continuar l'activitat en un altre confinament, es preparen per a qualsevol tipus d'esdeveniments."

Sobre l'optimisme de Sánchez: "Tenint en compte com ha decrescut l'economia, al voltat d'un 18 %,  hi ha recorregut." 

En l'economia espanyola plou sobre mullat

Niño-Becerra no tranquil·litza aquells que encara temen conseqüències econòmiques més severes i creu que la situació és molt complicada.
 

 "Només en el turisme, el coronavirus costarà com 280 mil milions d'euros a tot el món."

L'economista adverteix que no hi ha diners per allargar indefinidament els ERTO del sector turístic. Un sector al qual, segons afirma, el coronavirus ha fet perdre a nivell mundial 280.000 milions d'euros i que afecta de ple una economia com l'espanyola basada en els serveis, en activitats que impliquen contacte, com l'hostaleria, el turisme, l'oci nocturn i la restauració. "No és per estar contents", sentencia.

Niño-Becerra:
 
 


A banda dels estralls causats per la caiguda del turisme, si parlem de tipus de negoci, per al catedràtic d'Estructura Econòmica els que patiran més aquesta crisi seran les pimes, els autònoms o les botigues de barri.

Sobre els petits empresaris: "No tenen amortidor ni coixí financer per aguantar la situació." 


I l'atur es dispararà? Santiago Niño-Becerra pronostica que no pujarà desorbitadament i s'atreveix a situar-lo en el 15-16 %. Però no és el que més amoïna el professor. 

"El problema és la subocupació, aquest és el problema."


"Anem a contractes molt curts a temps parcial i això té implicació directa en salari i recaptació fiscal."

 

Niño-Becerra:
 

Les conseqüències de la pandèmia, a més, encara són difícils d'encaixar en una economia mundial que ja estava tocada. Abans del virus tampoc anaven bé les coses, afirma.  

"Abans del coronavirus, tota l'economia estava malament i Espanya, pitjor."


"Els periodistes heu de preguntar al president del govern si Espanya pot acabar aquest any amb un 10 per cent de dèficit.  Sánchez parla a una opinió pública i no a uns tècnics."

 

Hi haurà rescat a la tardor?

Els ajuts de la Unió Europea que Santiago Niño-Becerra va pronosticar i manté que arribaran no seran ben bé un rescat, sinó "un salvament", que arribarà condicionat.  

"Els ajuts europeus no són per tapar forats, són per a projectes nous, relacionats amb la digitalització, amb projectes nous, amb sanitat, amb tecnologia."

Niño-Becerra:
 

Estem preparats per a un nou confinament? 

El curs comença amb moltes incerteses, aquesta tardor. La primera, la tornada a l'escola, que també pot tenir conseqüències en les economies familiars.

"No hi ha diners per ajudar els pares que hagin d'estar amb els fills. Tot depèn del nivell d'endeutament a què vulgui arribar el govern i que els mercats permetin."Per aquest motiu, el professsor és molt escèptic davant la possibilitat que es tornin a tancar els centres educatius.

 

"Les escoles no tancaran, segur. Una altra cosa és si hi van 3 nens o 5."


Però cal ser previngut i aprendre dels errors. ​Santiago Niño-Becerra assegura que "si volem salvar un possible nou confinament cal tenir la tecnologia a punt, per exemple l'amplada de banda". 

"Jo he patit el que és fer classes i que no tots els alumnes tinguin l'ample de banda suficient i d'això se n'està parlant molt poc."

 

Nova normalitat o canvi d'hàbits?

​Els ciutadans, el món, ens havíem acostumat a fer les coses d'una manera que, segons el professor, ara convé revisar. 


Niño-Becerra, quan apunta a les necessitats per a una recuperació de l'economia, recepta un canvi global d'estil de vida. 

"L'any vinent es tornaran a moure mil milions de presones pel món? I el 2022? I el 2023? Els hàbits tornaran a ser els que van ser, o estan canviant i farem les coses d'una altra manera?"

"En algun moment es regeneraran aquests 280 mil milions d'euros de pèrdues, per exemple, en turisme,  si aconseguim que els habits canviïn."
 

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut