Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Revolució 4.0

Niño Becerra: "Cada lloc de feina que crea un robot en destrueix set"

L'economista creu que la tecnologia repercutirà en la precarietat laboral i la falta d'oportunitats

Actualitzat

La tecnologia cada cop és més present en tots els àmbits de la nostra vida. El Mobile World Congress d'aquest juny ha posat sobre la taula noves solucions per estar cada cop més connectats.

Entre elles, un holograma amb tecnologia 5G i 4K capaç de fer una reproducció a mida de les persones, samarretes que poden monitoritzar els batecs del cor o vehicles connectats.

Les dades mostren que el nombre de robots del nostre entorn creix. De fet, a l'informe fet per la Federació Internacional de Robòtica (IFR) s'especifica que aquest 2020 s'ha batut un rècord: hi ha hagut un total 2,7 milions de robots industrials que operaven en fàbriques de tot el món. I en aquesta xifra, no es tenen en compte els robots domèstics i quotidians.

Davant d'aquestes dades, el Fons Monetari Internacional (FMI) adverteix que els robots poden provocar disturbis socials de gent que pot veure perillar la seva feina. L'organisme internacional destaca que l'automatització pot transformar el món laboral, amb uns costos més baixos i una productivitat més elevada, però també amb una ocupació més precària per a les persones.  

El catedràtic en economia Santiago Niño-Becerra es mostra molt crític amb aquesta situació i diu que les persones que sortiran més perjudicades seran aquelles amb feines menys qualificades:

"De mitjana ja estem en un punt en què per cada lloc de feina que crea un robot, en destrueix set. És cert que el lloc de feina que crea el robot és un lloc de feina extra qualificat, ben remunerat, però en destrueix set de menys qualificats."

Niño-Becerra afegeix que el sistema encara no té prou en compte les conseqüències d'augmentar la productivitat a través de la tecnologia:

"La productivitat és la via per ser competitius, per reduir costos, però clar, això té conseqüències perquè la productivitat s'obté basant-se en inversió en tecnologia i en reorganització de processos productius".

 

Podem rebutjar els robots?

La implantació de la tecnologia ja ha generat rebuig entre les persones. A Nova York, per exemple, el Departament de Policia de la ciutat va començar a utilitzar un robot en forma de gos per acompanyar els agents en les diferents tasques.

En el vídeo gravat per FreedomNewsTV es pot veure com el robot, que porta per nom Digidog entra en acció:


La ciutadania de Nova York es va sentir molt incòmoda per l'aparença d'aquest robot i, de moment, la policia l'ha retirat provisionalment de la circulació.

Niño-Becerra creu que és normal que la població se sentís atacada per aquest tipus de robot. Tot i això, creu que serà molt difícil aturar la tecnologia. Considera que això que ha passat a Nova York ha sigut només un assaig, però que la incorporació de les màquines ja no té aturador i que, d'aquí 10 anys, tindrem interioritzats els robots en el nostre dia a dia:

"Jo crec que d'aquí poc veurem robots controlant-nos. No es posen malalts, poden treballar vint-i-quatre hores al dia, set dies a la setmana. Només s'aturen pels períodes de manteniment, no es cansen..."

L'economista considera, doncs, que la tecnologia serà una altra eina que repercutirà en la precarietat laboral i la falta d'oportunitats.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut