Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Revolució 4.0

Niño-Becerra: "La pujada del preu de la llum es pot resoldre en una tarda, però no es vol fer"

El preu de la llum supera els 150 euros el megaWatt hora per segon dia consecutiu i segueix tocant màxims

Actualitzat

 

L'escalada del preu de la llum continua fent rècords històrics. Som davant del diumenge més car de la història (144,18 euros el megaWatt hora), només superat per dues dates des que n'hi ha registres: la del divendres 9 de setembre (152,32 euros/MWh) i la del dissabte 10 (150,78 euros/MWh). La tendència a l'alça continua imparable. Ara bé, es pot fer res per posar-hi fre?

El catedràtic d'Economia Santiago Niño-Becerra n'està convençut. En una nova master class a "Revolució 4.0" ha assegurat que és senzill si n'hi ha voluntat:

 

"La pujada del preu de la llum es pot resoldre en una tarda, el que passa és que no es vol fer. Els països s'haurien de posar d'acord i canviar el sistema."

Com es fixa el preu de la llum?

Depèn, sobretot, del "mix" energètic de cada país, que és la mescla de les diferents fonts d'energia. Primer hi entren les energies més econòmiques (renovables i nuclear) i després les fonts de generació més cares (tèrmica, nuclear), fins a cobrir tota la demanda d'energia. Becerra, però, subratlla la "trampa":

"El preu de l'energia es calcula agafant el preu de l'última que hi entra, que és el gas i és la més cara. Si cada energia entrés ponderada amb el seu preu i no amb el preu més car, el preu baixaria en vertical".

I això no és que es faci només a Espanya, es fa a tot Europa. Quina és la solució? Segons Becerra, cal modificar el càlcul del preu de l'energia que s'aplica a tots els països europeus.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut