Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Revolució 4.0

Àlex Arenas: "Els models matemàtics diuen que la pandèmia a la primavera serà relaxada"

Les dades no preveuen una setena onada

Xantal LlavinaActualitzat

El físic Àlex Arenas, que analitza constantment les dades de l'evolució de la pandèmia, assegura que si el març del 2020 li haguessin dit que el gener del 2022 seríem on som no s'ho hauria cregut:

"Pensava que la ciència aturaria abans la pandèmia, però amb la dessincronització mundial entre països em sembla normal el que ens ha passat."

Ara som a la sisena onada. Molts contagis, però menys greus. Què diuen els models matemàtics per a les pròximes setmanes?

"El virus encara ens pot donar sorpreses. Els models matemàtics no preveuen la setena onada. Comencen a baixar els casos. La nostra previsió de dades per als propers mesos és de baixada contínua, amb una primavera força relaxada."

El pronòstic és que hi hagi una primavera més relaxada pel que fa als contagis

Tot i així, destaca la importància de seguir investigant noves vacunes que ens protegeixin de tota la família de variants i també mesures de control no farmacològiques.

Camí del final?

"Quan s'acabarà la pandèmia?", es pregunta tothom, "que no duraven dos anys, les pandèmies?". Segons Arenas, "la història no ens ha explicat això, perquè no havíem viscut de zero una pandèmia ni un ritme d'onades cada quatre o cinc mesos, i cal saber que hem d'arribar a conviure amb el virus. Això no havia passat mai".

Apunta la mobilitat com un dels grans motius que han causat la situació actual, ja que és molt elevada en comparació amb el passat i ens empeny a aprendre a conviure amb aquesta pandèmia.

"No és només una grip. I cal recordar la covid persistent. Se'n parlarà encara molt més en els propers mesos i és important que la tractem i en parlem."

D'altra banda, Arenas ha afegit que, en un futur, caldrà cercar edificacions i construccions que permetin un filtratge d'aire als interiors.

"Ens hem de qüestionar molt com aconseguir que el virus no es propagui. I la resposta és clara: ventilant els espais."

Una mesura que requereix un termini de temps i "mentalitzar la gent per viure en un futur amb aire filtrat". De moment, destaca, tenim la bona notícia que "els models matemàtics diuen que la pandèmia a la primavera serà relaxada".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut