Lil Nas X, una de les primeres estrelles mundials de la generació TikTok
Lil Nas X, una de les primeres estrelles mundials de la generació TikTok

5 revelacions musicals del 2021

Els artistes que has de conèixer abans que acabi l'any 

Enllaç a altres textos de l'autor

Blai Marsé

Redactor d'informatius especialitzat en música

@blaimarse
Actualitzat

Les restriccions han convertit el 2021 en un any intermitent i de celebracions efímeres, tan curtes com el que dura un vídeo de TikTok o Instagram. Precisament a través d'aquestes xarxes socials s'han obert camí alguns artistes, que malgrat la superficialitat que abunda en aquestes plataformes, firmen la seva candidatura a convertir-se en futurs clàssics de la dècada dels vint. És el cas d'Olivia Rodrigo i Lil Nas X, amb dos debuts discogràfics d'èxit meteòric.

També ha estat un any de reivindicar la feina dels productors, i prova d'això és l'èxit de l'argentí Bizarrap i del català Alizzz. Mentrestant, la rapera britànica Little Simz ens ha regalat el millor disc de hip-hop de l'any, per sobre de Kanye West o Drake. Aquests són els artistes que potser no coneixies abans, i que has de conèixer abans que acabi l'any.

Olivia Rodrigo

La factoria Disney ha estat un cop més el trampolí per al salt a la fama d'una artista que sembla una fusió de tots els grans talents procedents d'aquest planter: Olivia Rodrigo té la versatilitat de Miley Cyrus, l'ADN de Selena Gómez i la capacitat vocal d'Ariana Grande. Tot i això, li han plogut més comparacions amb Taylor Swift, la seva gran ídol; i Billie Eillish, en aquest cas reforçades per la seva joventut i èxit meteòric. El seu disc de debut, "Sour", i sobretot les cançons "Driver's License" i "good 4 u" han rebentat comptadors a Spotify.

 

 

Lil Nas X

És una de les primeres estrelles mundials de la generació TikTok, xarxa social on es va donar a conèixer, i aquest any ha demostrat que ha arribat per quedar-se. Declarat obertament gai, el seu èxit és un cop d'efecte contra l'homofòbia que impera al món del hip-hop i també al del country, un entorn on ja va ser vetat fa dos anys per la seva col·laboració amb Billy Ray Cyrus a "Old town road". Aquest 2021 ha arribat el seu debut, "Montero" (el seu nom real), que el propulsa a la primera divisió del rap global.


Little Simz

Potser és agosarat col·locar en una llista de descobertes una artista que ja va pel quart disc, però "Sometimes I might be introvert" hauria de convertir la rapera britànica en la icona de tota una generació. Apadrinada pels Gorillaz de Damon Albarn fa quatre anys, Little Simz alça el vol definitiu amb un àlbum on reivindica els tímids, les dones afroamericanes i es confessa sobre problemes familiars. Trobareu el seu nom a totes les llistes del millor de l'any, i si no hi és, no us les creieu. Aquí ja comptem els dies que falten per a la seva actuació al Primavera Sound.


Bizarrap

Aquest 2021 hem vist com els robots humans Daft Punk explotaven i penjaven els cascos, però a canvi, hem descobert un productor argentí que també treballa sense ensenyar el seu rostre, sempre tapat amb una gorra i ulleres de sol. Una estètica que va començar per timidesa i ha acabat convertint-se en la seva firma. Parlem de Bizarrap o BZRP, que va començar penjant vídeos humorístics sobre batalles de galls i ha acabat protagonitzant les sessions musicals més cotitzades i virals de la xarxa, penjant una col·laboració mensual per on ja han desfilat Nathy Peluso, Nicky Jam, Anuel AA o el raper de l'Hospitalet del Llobregat Morad. L'artista debutarà a Catalunya al juliol, a la propera edició del Festival Maleducats.


Alizzz

El futur del pop passa per un estudi de Castelldefels. Juntament amb El Guincho, és el rei Midas de la música espanyola actual, tot el que toca ho converteix en or. Aquest 2021 ha estat el seu any: gràcies a l'èxit del seu col·lega C Tangana a "El Madrileño" li ha donat els seus tres primers Latin Grammy. I per si no n'hi havia prou, Christian Quirante ha debutat en solitari amb "Tiene que haber algo más", un disc plagat d'himnes i grans col·laboracions que ens descobreixen un enorme compositor de cançons, més enllà del seu talent per qüestions tècniques i de producció.

Anar al contingut