Els vins marins són lleugers, un punt salats i tenen una bona acidesa
Els vins marins són lleugers, un punt salats i tenen una bona acidesa (Istock)
Un restaurant Caníbal a Berlín

Vins marins: què són i quan prendre'ls

La maduració del raïm a prop del mar fa que els vins tinguin una personalitat única

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Paula Molés

Directora i presentadora d'"Un restaurant caníbal a Berlín"

@paulamols
Actualitzat
TEMA:
Gastronomia

Els vins marins són aquells que per la seva proximitat al mar tenen una empremta singular. La sommelier del restaurant caníbal, Clara Antúnez, ens els defineix així:

"Són vins lleugers, un punt salats i tenen una bona acidesa. Poden fer olor o gust de roques, d'aigua de mar, de marisc… Estan tocats per la brisa marina i això els dona una personalitat única."

Els trobem en territoris que comparteix tradició marinera: la Costa Brava, la zona d'Alella, el Garraf, la costa d'Alacant, el País Basc, Galícia, Cadis...


La mançanilla de Sanlúcar, única al món.

El cas més paradigmàtic dels vins marins seria el de la mançanilla de Sanlúcar de Barrameda, a Cadis, un vi blanc que ha sigut transformat amb la criança biològica del conegut i misteriós "velo de flor". L'Armando Guerra és productor de mançanilla, a les Bodegues Barbadillo, i ho explica així:

"El velo de flor són uns microorganismes que es creen en la part superior del vi quan aquest està a dins de la barrica. La definició exacta diu que és una contaminació microbiològica, però a Sanlúcar es va començar a treballar amb aquesta contaminació per fer la criança del vi. El resultat és un vi únic, en el món de l'enologia mundial."

Tot plegat, els fa vins ideals per menjar amb plats de peix, o com diu la Clara Antúnez, amb el rossejat de fideus.


Rossejat de fideus, el plat que els italians voldrien haver inventat

A Catalunya es fan els fideus com enlloc més. La tècnica, que devem a la cuina marinera, consisteix a enrossir molt bé els fideus abans de coure'ls.

Una paella de rossejat de fideus
El cànon català diu que el fideu del rossejat ha de ser del número 2 o cabell d'àngel (CCMA)

El cuiner italià i col·laborador del restaurant caníbal, Nicola Poltronieri, n'és un enamorat:

"Els italians haguéssim volgut inventar aquest plat de pasta. Voldríem que fos nostre, però no ho és. Simbolitza la perfecció, malgrat que és un plat humil i molt senzill, propi de la cuina de pescadors."

En un tast a cegues, assegura, es podrien distingir perfectament els fideus que han estat torrats abans dels que no. El cànon català diu que el fideu ha de ser del número 2 o cabell d'àngel.

El Nicola Poltronieri fins i tot s'atreveix a fer una versió italocatalana. Uns fideus rossejats a la carbonara!

ARXIVAT A:
Gastronomia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut